Kapotte oortjes

by - september 01, 2017

Ja ik heb kapotte oortjes


niets dramatisch en niets om je voor te schamen, het is gewoon een gehoorverlies waarmee ik heb leren leven!


Mijn gehoorverlies was een van de oorzaken van mijn burn-out. Ik heb geen idee hoe lang ik al gehoorverlies had maar langzamerhand merkte ik zelf steeds meer dat ik zei: ''wat zei je''? Of tegen een collega die tegenover mij zat: "wacht, ik kom even naar je toe"

De verhuizing naar een open kantoor werkte zeker mee aan het goed kunnen horen. Er was een enorme ruis van geluiden, gesprekken die mij afleiden en ik niet meer kon concentreren, het kostte teveel energie. Ik kwam 's avonds dood en doodmoe thuis.

Eerst deed ik zo'n gratis test en toen daar uitkwam dat ik gehoorverlies had, schrok ik best wel. Want daar was ik toch nog te jong voor of in ieder geval voelde ik me te jong.

Ik heb gelijk een afspraak gemaakt bij de KNO arts om zeker te weten dat het zo was en of er nog iets aan te doen was. Helaas voor mij, het zat op een plaats waar niets aan te doen was. Zij stuurde me gelijk door naar de audioloog om erachter te komen waar het zat en hoeveel het hoorverlies was. Bij beide oren was het 34% en vooral in het spraakgebied.

De audioloog was heel eerlijk en dat was fijn. Zo wist ik eigenlijk gelijk waar ik aan toe was en dat de enige oplossing was om een paar hoortoestellen aan te schaffen. Met haar tips in mijn zak: waar ik op moest letten en me niet alles moest laten aansmeren, ben ik gaan rondkijken naar toestellen die het beste bij mij en mijn gehoorverlies pasten. Helaas was het verlies aan decibellen te weinig om een vergoeding te krijgen want dat is vanaf 35 decibel.

Het eerste wat me opviel waren de enorme prijsverschillen en de bespaarder in mij kreeg de kriebels maar Mr TK zei gelijk: ''zoek die uit die je fijn vind en kijk niet naar hoeveel ze kosten''

Ik heb gekozen voor Resound, ik kan ze bedienen en instellen via een app op mijn iPhone. Ze zijn klein, bijna niet zichtbaar en de app maakte dat ik voor deze toestellen koos.

Ik heb ze vandaag een jaar en daarom zet ik de voordelen en de nadelen op een rijtje.

Allereerst: slechthorendheid kan met een hoortoestel wel enigszins gecompenseerd worden, maar een slechthorende zal zelfs met een hoortoestel nooit zo goed kunnen horen als een persoon zonder enige gehoorbeperking. 

Ik heb enorm moeten wennen aan de geluiden om me heen, geluiden kwamen enorm binnen, zoals het water uit de kraan, wc doortrekken, het gemiauw van mijn katten, de radio en tv....mens wat was alles hard. Maar ik wist dat ik moest doorzetten.

De audioloog had mij al gelijk vertelt: je hersens moeten weer leren wennen aan de geluiden die je niet meer goed kon horen. Ik wilde niets liever dan zo snel mogelijk wennen dus ik deed ze 's morgen gelijk in en pas 's avonds als ik naar bed ging uit.

Zo ben ik redelijk snel aan ze gewend, ze horen bij mij, ik weet niet meer beter. Ik heb niet mijn haar laten groeien omdat ik me er niet voor schaam, gewoon nog steeds mijn korte koppie en heel vaak hoor ik als ik het zeg: ''O, ik had het niet gezien, jeetje wat mooi en klein zijn ze''.Het is niet zo dat ik alles weer kan horen met de toestellen. Het zal nooit meer 100% worden, dat is iets wat je moet accepteren. Als iemand tegen mij praat, vraag ik altijd of ze me willen aankijken dan kan ik ze beter verstaan. Ik wil en ga niet meer raden naar wat iemand zegt.

Als iemand fluistert gaat het niet goed en dan zeg ik dat ook. Ik ben me er van bewust dat anderen vergeten dat ik hoortoestellen heb maar dat ik ze dus moet helpen herinneren. Vervelend? Nee hoor, iedereen zegt: ''je moet het zeggen hoor, want ik denk er niet aan''.

De app op mijn telefoon werkt via Bluetooth en GPS. Ik kan dus vaste locaties instellen bijvoorbeeld mijn werk of thuis of ons favoriete restaurant. Op het moment dat ik daar ben gaan de toestellen naar de instelling die ik er in heb gezet. Ik kan ze op het moment dat ik ergens ben ook zo instellen dat de bijgeluiden weggaan en dat ik met degene tegenover mij gewoon een gesprek kan voeren zonder de afleiding van de bijgeluiden.

Als mijn telefoon gaat komt het geluid binnen op mijn hoortoestellen. Zo kan ik goed horen en een gesprek voeren zelfs zonder de telefoon aan mijn oren te moeten houden.

Als ik op de fiets zit, is de wind irritant en erg aanwezig. Bij heel veel wind zet ik ze gewoon uit of ik stel ze zo in dat het heel veel minder is.

Ik kan nu na een jaar zeggen dat blij ben met mijn hoortoestellen, ze hebben er voor gezorgd dat ik er weer bij hoor.

Is het altijd allemaal halleluja wat een feestje, nee hoor, maar ik weet ondertussen heel goed wat niet en wel kan, wat fijn is en welke situaties ik uit de weg ga. Ik ga niet eten in een restaurant waar het heel druk en lawaaiig is, dat een feestje niet altijd een feestje is, dat het vele praten en de drukte vervelend is, energie kost. Dat de mensen om me heen het vergeten dus moet ik ze er aan herinneren dat ik ze heb. Dat ik op kantoor een rustige werkplek heb gezocht en gekregen waar veel minder omgevingsgeluiden zijn. Dat ik vaker de muziek uit zet om rust te hebben, dat ik 2 dagen in de week thuis werk omdat ik de rust of de stilte nodig heb.

Zo vind ik mijn weg om om te gaan met de hoortoestellen en de mensen dichtbij mij, die zijn er nu ook aangewend. Als ze iets tegen me willen zeggen dan zeggen ze eerst mijn naam zodat ik ze aan kan kijken en dan beginnen ze pas te praten.

Ik leer elke dag en zij leren van mij zeggen ze en dat is mooi om te horen!You May Also Like

6 reacties

 1. Als je het maar hoort toch....ik heb vanaf mijn geboorte al een bril....zie niks zonder hoor....het is zoals het is.....liefs Ria x

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik krijg dus wel een deel vergoed omdat ik boven de 35 zit. !aar dan nog loopt het in de honderden euro's voor me.
  Wat ik heftig vind om te lezen is dat het echt een handicap is, daar moet ik nog aan wennen, ik zit nog in de weerstand. En bij mij zitten de hoorstukjes in m'n oren nog niet lekker terwijl ze van een afdruk van m'n oor zijn gemaakt. Afijn, ik zit dus nog echt in de wen-fase.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik schreef er toevallig ook gisteren over. Ik heb ook de resound, met twee hulpstukken erbij, de multimic en een telefoonclip.
  Ik ben erg erg blij mee al ben ik idd soms wel wat overprikkeld door de geluiden. Maar je wordt ook doodmoe als je steeds niets hoort en je altijd super niet concentreren.
  Mijn gehoorverlies is 55 decibel, ook vooral in het spraakgebied. Ik gebruik heel veel de multimic, hang hem bijvoorbeeld bij een gesprekspartner om mijn nek. Dat scheelt echt aanzienlijk. Zo blij mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Ria, geloof me dat een bril toch wel iets anders is, ik heb zelf een bril dus over die ervaring kan ik al meepraten.
  groetjes
  Tanja

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Pien, dan bof je toch wel hoor, want ik kan niet praten over honderden euro's maar over duizenden euro's. Ik heb bij jou gereageerd op je stukje, want het ik vind het zelf geen handicap, tenminste zo voelt het niet. Het is een gewenning en je leert te leven om anders met dingen om te gaan.
  groetjes
  Tanja

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Martine, fijn om te lezen dat jij er ook zo positief instaat. Het kost je energie maar je krijgt er ook zoveel meer voor terug. Het is een kwestie van wennen en je weg vinden wat voor jou het prettigste is.
  groetjes
  Tanja

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.