Start je met de 10% regel of met die andere?

by - juli 01, 2017


O ik weet nog zo goed hoe ik toen zocht naar dat ene bericht of die ene post van 'hoe moet beginnen en waar begin ik?' Hoe kreeg ik het voor elkaar om meer te gaan sparen en meer te besparen. Daarom schrijf ik veel over het starten, juist omdat ik nog zo goed weet hoe het voor mij voelde. Als je eenmaal op weg bent dan loop je wel verder en lukt het je wel.

En waar je voor kiest is altijd je eigen keuze maar start wel!

Itʻs never to late to start... Get out and do it now or sit back and let it pass you by your choice...
Jullie weten inmiddels dat ik een grote fan ben van de 10% regel. Elke maand spaar je 10% van je inkomen. Dat is altijd mijn doel geweest toen ik ging sparen. Sinds twee maanden lukt het mij nu zelfs om 20% te sparen van ons inkomen.

Maar er is nog een andere vuistregel die je kunt gebruiken. Misschien kan deze jou op weg helpen.

Verdeel je budget of je inkomen in de 50/30/20 regel.

Je hebt misschien al een financieel overzicht gemaakt en zo weet je dus wat je inkomsten en uitgaven zijn. Je weet wat je elke maand uitgeeft en wat er overblijft.

Maar hoe werkt nu de 50/30/20 regel?


Er zijn twee manieren waarop je de regel kan hanteren


Eerste manier

50 procent vaste lasten

dit is de huur of hypotheek, energie, belastingen, abonnementen en contributies en je boodschappen. De meeste mensen hebben geen vast bedrag aan boodschappen per maand.

Zet een maandelijks bedrag vast voor je boodschappen en de andere vaste lasten en hou je daaraan. 50% van je inkomen wordt dus zeker uitgegeven. Wat ga je met de andere 50% doen?

30 procent  leuke dingen

Dit is kleding, een verjaardag, een dagje uit of uit eten gaan. Denk ook aan de spontane en ongeplande activiteiten. Netflix of Spotify horen ook in de leuk categorie. Waarom? het zijn eigenlijk vaste lasten maar als het moet kun je die opzeggen.

20 procent sparen

Zet 20% van je inkomen opzij. Bouw een financiële buffer op voor een auto, een vakantie of misschien om minder te gaan werken of eerder te stoppen met werken. Hoe meer je spaart, hoe zorgvuldiger je met het overige geld omgaat. Spaar aan het begin van de maand wanneer je salaris net is gestort. Doe je het aan het eind van de maand dan is er vaak minder over.

Zet het bedrag dat je wilt sparen opzij zodra je salaris is gestort, dan kun je het niet uitgeven.  Natuurlijk moet je niet aan het gespaarde geld komen en het op je spaarrekening laten staan.
Tweede manier

je kunt de 50/30/20% regel ook nog omdraaien:


50% van je inkomen gaat rechtstreeks naar je spaarrekening. 30% geef je uit aan je vaste lasten en met de laatste 20% betaal je leuke dingen.

Besef dat de 50/30/20 regel een richtlijn is. Ben je meer dan 50% van je inkomen kwijt aan vaste lasten, bezuinig dan wat op de leuke dingen.

Leuk die regels van jou denk je nu misschien, maar ik geef meer geld uit dan dat er binnenkomt

Ik weet dat de tips zijn handig zijn wanneer je geld overhoudt aan het eind van de maand. Maar wat nou als er meer uitgaat dan binnenkomt? Daar kan je best iets aan doen.

Kijk of je dingen kan delen: zoals Netflix of Spotify maar misschien ook een abonnement op een tijdschrift of een krant.
1. Doe slim je boodschappen: kijk eens wat vaker omlaag naar de B-merken of eigen merken van een supermarkt.

2. Ga je boodschappen doen bij een andere supermarkt.

Lees mijn post Hoe ik op zoek ging naar een andere supermarkt  of zoek via het zoekscherm op supermarkt of boodschappen, dan vind je meer posten en tips hoe ik het heb gedaan.

3. vergelijk eens de dingen die je koopt bij de supermarkt. Lees hier mijn boodschappenvergelijk De Prijzen van je boodschappen vergelijken

Kijk eens goed naar je vaste lasten

Zoals internet, tv, verzekeringen, brandstof, water, gas en licht. Er zijn heel veel vergelijkingssites te vinden via Google.

Ik wens je heel veel succes met je start!


You May Also Like

7 reacties

 1. Al weer zo'n goeie post!
  Mensen willen echt graag weten Hoe iets moet. De vraag 'ja maar Hoe Dan?' klinkt soms wanhopig. Heel praktisch soms met het doen van boodschappen.
  Ik ging ook op zoek naar echte ervaringsverhalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dankje, mooi bericht Tanja.
  Ik heb wel nog een vraag over. Hoe doe je het als je schuld aflossen al meer is dan 10% van je inkomsten?
  En je geen huurtoeslag ontvangt maar wel een best hoge huur hebt? Want uiteraard houden ze daarmee geen rekening met het feit dat je een schuld hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Volgens mij ben ik er al wel uit, ik heb alles eens even weer nagerekend en zo komt het mooi uit lijkt me. Die regel 50/30/20 klopt zo aardig. Dankje, dankzij deze post alles even op de rij weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb altijd eerst gespaard en dan pas de rest uitgegeven. Ik ben van een laag spaarbedrag naar steeds een beetje meer gegaan. Dit deed ik door te kijken waar ik wat kon bezuinigen (bv boodschappen), opzeggen (bv kabel), verminderen (bv verzkeringen). Je budgetten steeds krapper zetten en iedere keer kijken of je nog iets op kunt zeggen, of verminderen. Alles wat je uitspaart meteen naar de spaarrekening en niet meer aankomen (behalve in geval van echte hoge nood, als auto kapot of zieke kat, maar niet voor niet noodzakelijke zaken). Je zult dan merken dat je spaarpercentage steeds meer gaat stijgen, omdat je steeds inventiever wordt en merkt dat je veel dingen toch niet echt nodig hebt. Aflossen van schulden heeft wel echt prio, ik heb in de loop van de jaren op deze manier mijn hypotheek afgelost. 10 jaar betalen ipv 30 scheelt echt heel veel geld. Nu niet denken: dan zal ze wel een hoog inkomen hebben, want dat is niet het geval. Ik heb nooit meer per maand gehad dan €1400 en mijn spaarpercentage is momenteel 57%. We spreken wel over een traject van 18 jaar tot ik zover gekomen ben, dus langzaam maar gestaag. Mijn doel is met pensioen met 60 zonder dat ik daarbij afhankelijk ben van het ABP of de overheid. Rond mijn 68 krijg ik dat wel, want ik heb wel opgebouwd. Een lange weg, dat wel, maar het is het echt waard vind ik. Je bent met minder tevreden en je leven wordt er ook leuker van, het is echt een uitdaging. :D

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Anita, leuk dat je reageert. Ik weet het zelf ook nog zo goed: het zoeken naar een handvat om te beginnen. Bedankt voor je reactie.
  Groetjes
  Tanja

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Marielouise, leuk om te lezen dat je zelf de oplossing hebt gevonden. Ik zet zelf ook regelmatig de dingen weer even op een rij, dat houd je bij de les.
  Bedankt voor je reactie
  Groetjes
  Tanja

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Ineke, bedankt voor je uitgebreide reactie. Het is zoals je schrijft een lange weg maar zeker te doen. Als je eenmaal bezig bent wordt je steeds vindingrijker en dat vind ik zelf ook het mooiste. Het is zoals je schrijft je bent meer tevreden en je merkt er eigenlijk niets van. Ik ben een gelukkig en meer tevreden mens als vroeger. Je reactie is een voorbeeld voor anderen, dank je wel daarvoor.
  Groetjes
  Tanjaj

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.