Je moet het allemaal zelf doen

by - juli 07, 2017


Ja, helaas je moet het echt zelf doen!


Of het nu gaat om gitaarspelen of om je financiën in orde maken.


Mijn hele leven wil ik al gitaarspelen, ik heb een paar jaar geleden een gitaar gekocht maar helaas het is niet aangeboren, ik ben jammer genoeg geen natuurtalent die gewoon zomaar gitaar kan spelen. Als ik gitaar wil leren spelen zal ik een cursus moet gaan doen. Ik moet het zelf doen! Het kost moeite, heel veel moeite om je vingers op de juiste manier op de snaren te zetten en er ook maar enigszins een klank uit te krijgen.

Zo was het ook in de situatie van het opbouwen van een financiële buffer. Ja.........ook dat moest ik echt zelf doen!

Ik heb vragen gesteld en advies gekregen. Ik kreeg tips hoe ik het kon doen, iemand wilde me helpen. Heel veel gelezen via internet en boeken. Maar het komt er gewoon op neer dat je het zelf moet doen! Ik won niet de loterij, zodat ik een start kon maken, er kwam niet zomaar onverwacht geld uit de lucht vallen. Met andere woorden, er kwam niets aanwaaien, helaas.

Na heel veel gelezen te hebben begreep ik dat ik moest beginnen met een plan!

En dat is de start, maak een plan hoe je het wilt gaan aanpakken. Je bent niet zomaar verzeild geraakt in deze situatie daar is meestal wel wat aan vooraf gegaan.

Je kunt niet op alles voorbereid zijn, het gaat er om hoe je ermee omgaat als je tegenslagen te verwerken krijgt.

Wat doe je als weer de zoveelste rekening op je mat valt, als je weet dat je het ene gat met het andere aan het vullen bent?

Ga je het aanpakken of laat je het maar zoals het is? En je zielig voelen en toch maar van dat laatste beetje geld iets kopen om jezelf gelukkig te maken? Ach dat is toch een geluksmoment voor heel erg kort, dat weet je ook heel goed.

Als je dat laatste doet en gaat hopen dat dingen zich vanzelf oplossen dan is het net zoals een staatslot kopen en hopen dat hij deze keer op jouw nummer valt. Of ga je door met zoals je als deed en je weet best heel goed dat dat zeker niet de oplossing is en dat er niets zal veranderen.

Je buffer wordt niet groter maar je schulden wel.

DUS kom op zorg dat je een winnaar wordt en maak een plan in plaats van een excuus te verzinnen.
Ga het gesprek aan met de bedrijven waar je een schuld hebt. Je zal verbaasd zijn hoeveel er soms nog mogelijk is als je zelf het gesprek met ze aangaat. Leg ze je situatie uit en dat je er iets aan wilt doen.

Spreek een regeling met ze af. Zorg dat het haalbaar is voor jou en dat je de afspraak kunt nakomen. Spreek dus een bedrag af wat kunt nakomen en ook in hoeveel termijnen je dit kunt doen.

Maak dit bedrag elke maand automatisch naar ze over maar controleer altijd of het gelukt is. Jij bent verantwoordelijk.

Haal je hele administratie tevoorschijn, ja ook die ongeopende enveloppen waarvan je al weet wat er in zit. Neem je bankafschriften erbij. Zet alles op een rijtje, op de computer of gewoon in een schrift.

Dus niet langer verzinnen waarom je het niet wilt doen maar maak een plan!

Schrijf je eigen plan zoals jij het wilt doen. Je weet heel goed waar het fout is gegaan, je weet ook heel goed wat je moet doen!

Op mijn pagina BEGIN HIER staan alle linkjes met tips die ik heb geleerd toen ik begon of klik hier --> Begin hier als je wilt sparen en besparen

De drie regels waar je mee begint zijn niet zo moeilijk:

1. Check wekelijks je saldo

2. Plan je jaarinkomsten en uitgaven

3. Spaar 10% van je inkomen

En laat je vooral niet gek maken als je leest hoe andere mensen het doen, hoeveel ze kunnen sparen, hoeveel ze aflossen, Maak je eigen plan want jij kan het ook maar doe het op jouw manier, doe het stapje voor stapje. Gewoon in je eigen tempo dan hou je het vol.

Ik heb mijn eigen weg gezocht en gevonden, de manier zoals het bij mij past maar die vooral voor mij werkt en die ik kan volhouden.

Langzaam wordt het een manier van leven waar je tevreden mee bent, want daar gaat het om. Tevreden zijn met wat je hebt en het zien! En een ding heb ik geleerd:

dat is dat het gras bij de buren altijd groener is!
You May Also Like

3 reacties

 1. Ja zo is het, iedereen kan raad geven en je kan er veel over lezen. Maar als je zelf niets ten uitvoer brengt dan wordt het nog steeds niets

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad daar gaat het nu precies om. Daar weten wij alles van.
  Leuk dat je weer reageert.

  groetjes
  Tanja

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.