Heb jij al digitaal en social geminimaliseerd?

by - mei 12, 2017


Minimaliseer je digitale en social leven


Minimaliseren in je huis is niet zo moeilijk toch  Maar hoe zit het met het digitaal en social minimaliseren bij jou?

Het gekke is dat ik redelijk goed bezig ben met minimaliseren in huis en in de kledingkast. Ik hou me streng aan mijn eigen regel van iets er in is iets eruit!

Maar nog geen moment was het in mij opgekomen dat ik helemaal niets deed aan social en digitaal minimaliseren. Soms irriteerde ik me aan dat volle bureaublad op mijn pc en dacht: ik moet het nu echt eens gaan opruimen. En waarom heb ik zoveel apps op die andere twee apparaten staan? Of eigenlijk zocht ik me af en toe gek naar een bepaalde app omdat hij op mijn telefoon ergens anders stond dan op mijn I-pad.

Facebook, Instagram, Twitter, Blogger, Bloglovin enz. hoeveel tijd per dag breng jij eigenlijk door om al die dingen te checken? Meestal doe ik dat als ik in de tram zit naar mijn werk, de rit duurt een halfuurtje dus mooi de tijd om dit allemaal even na te lopen, toch? Volgens doet iedereen dat want bijna iedereen zit op het scherm van zijn telefoon te staren.

Ze hebben tegenwoordig hier zelfs een naam voor: Nomofobie


Nomofobie is een overmatige angst voor het niet continu bereikbaar zijn via een mobiele telefoon. Deze angst kan veroorzaakt worden door het buiten bereik zijn, het vergeten van het toestel of een slecht functionerend toestel.

De hele dag wordt je gestoord of geprikkeld om op je telefoon te kijken. Hoef niet meer hoor, het is simpel op te lossen. Zet al je meldingen uit, dat geeft veel meer rust omdat jij nu bepaalt wanneer je tijd heb om te kijken. Kijk een of twee momenten per dag op je telefoon en niet meer. Zorg dat je die drang kwijtraakt. Want het is zo verslavend en we kunnen echt wel zonder al die berichtjes.

Ik las bij LLMM de post digitale burn-out die post was voor mij het besluite om ook dit eens aan te pakken want ik wil meer rust en ruimte in mijn hoofd, pc en op mijn mobiele apparaten.

Ik heb het  bureaublad van mijn pc opgeruimd en een paar mappen aangemaakt en het zo geordend. Op een ander moment ga ik die mappen bekijken en of wat er in zit ook weg kan. Toen heb ik op mijn I-pad en I-phone de apps verwijderd die ik niet of niet meer gebruik. Voor de apps die ik zo af en toe gebruik heb ik een map aangemaakt. Bijvoorbeeld: Recepten, Financien, Bloggen, Haken. Zo kan ik ze beter vinden en hoef niet meer te zoeken naar die ene app.

Voor wat betreft social media: je hoeft niet iedereen te volgen dus ontvolg als je niet meer blij wordt van dingen. Bepaal zelf wat je leest.

Facebook heb ik allang niet meer, ik werd kriebelig van al die zogenaamde happy mensen waarvan ik wist dat het niet klopte wat ze schreven. Of mensen waarvan ik wist dat ze het financieel slecht hadden en die dan ineens op Facebook vertelden dat ze dit en dit hadden gekocht. Ik wist van de B-kant maar zij lieten de A-kant zien op Facebook.

Meld je af voor nieuwsbrieven. Soms heb je je een keertje aangemeld voor een nieuwsbrief en komen ze nog steeds binnen. Je verwijdert ze maar ze blijven komen.  Besteed er even tijd aan en meld je af. Dat ruimt ook weer op.

Jelle van SoChicken heeft een post geschreven met heel veel tips over het hoe en wat Digitaal minimaliseren

Zijn website is leuk om te lezen en laagdrempelig, ik lees heel graag bij hem mee op SoChicken maar ook op het zusje van zijn website Stofzuigerzen zoals deze post Geld overhouden

You May Also Like

6 reacties

 1. Ik ben al geruime tijd digitaal aan het minimaliseren en volg So Chicken ook.
  Geeft dezelfde rust als wanneer je je huis minimaliseert.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja dat is het fijne ervan en ook gelijk merkbaar.
  Dankjewel voor je reactie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Toevallig,!
  Ik heb deze week veel nieuwsbrieven opgezegd en op fb was ik al weg en dat bevalt zo goed!!
  Ook ben ik veel minder blogs aan het volgen want ook daar gaat veel tijd inzitten.
  Ik heb nu echt veel meer tijd over omdat ik minder aan de laptop zit en op de mobiel kijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jij bent goed bezig! Fijn hè meer rust geeft minder prikkels.
  Bedankt voor je reactie, leuk dat je bij mij blijft meelezen,
  Fijn weekend
  Gr. Tanja

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het werkt echt, weinig Apps, niet de hele dag door bereikbaar zijn en vrij van nieuwsbrieven en niet in de laatste plaats mensen om je heen die veel energie kosten. Leuk om hier mee te kunnen lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dag Sandra, bedankt voor je leuke reactie. Fijn om te horen dat het werkt. Ik ben er zelf ook heel blij mee, een beetje meer rust is zo lekker.
  groetjes
  Tanja

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.