5 voor 12 of toch niet?

by - mei 31, 2017

Voor veel mensen voelt het als 5 voor 12


en ik hoor ze denken........ laat maar, ik ben al te oud
Veel van mijn collega's zitten in dezelfde leeftijdscategorie als ik, 59+ en roepen: ik ben te oud om nu nog te gaan sparen en eerder stoppen met werken.... ja helaas, dat gaat financieel zeker niet meer lukken.

Ze vinden het meestal jammer dat ze 'te laat' zijn begonnen en dat financieel onafhankelijk worden niet meer gaat lukken, dus waarom zou je er nu nog aan beginnen? Waarom zou je nu nog beginnen met sparen, besparen en minimaliseren?

Mijn tegenvraag is altijd: waarom niet?

In mijn vorige post vroeg ik je Ben je al op weg? en schreef ik al dat mijn gevoel van iets te moeten doen vooral is begonnen door de reorganisatie en het gevoel van mijn baan kwijt te kunnen raken. Ik ben ambtenaar en zit al 10 jaar bij dezelfde overheidsinstelling. ik had nooit gedacht dat het mij zou kunnen gebeuren, ik dacht echt, dat ik hier wel goed zat tot aan mijn pensioen.

Ouderwets? goedgelovig? tja misschien wel...............

Het besef kwam bij mij dus eigenlijk 'te laat' maar gelukkig was het er wel. Het heeft bij ons een enorm inzicht gegeven in onze manier van omgaan met geld en spullen. Niet dat we er op los leefde maar echt opletten waar het bleef dat deden wij ook niet. Er bleef aan het eind van de maand niet zoveel over. We spaarden wel een bedrag elke maand. Maar als het nodig was gebruikten we dat dan weer wel.

We verbazen ons nog regelmatig over het bedrag dat we nu per maand kunnen sparen. dan komt ook altijd de vraag: ''waar hebben we dan vroeger al dat geld aan uitgegeven?''

Ik heb de afgelopen tijd eens een paar dingen opgeschreven die wij nu anders doen dan 2 jaar terug.

 1. een keer per week boodschappen met een briefje, wel bij de voor ons goedkoopste supermarkt

 2. we gooien minder eten weg, zorgen dat de restjes ook opgaan en we eten wat meer de vriezer leeg

 3. er komen geen geen pakjes, zakjes en kant-en klaar meer in huis.

 4. we kopen geen 'leuke (troep) dingen' meer voor in huis, vol is te vol en leeg is lekkerder

 5. we gaan eigenlijk bijna nooit meer uit eten. Met een thuiskok is dat ook de grootste onzin. Een flesje wijn zelf kopen is veel goedkoper.

 6. We kopen veel minder kleding en schoenen. Basisgarderobe voor ons is prima.

 7. Uitgaan zoals bioscoop, concerten enz. doen we ook bijna niet meer. Als we het doen zoeken we de kleine zaaltjes op en die zijn stukken goedkoper

 8. Ik fiets naar mijn werk, dat scheelt OV- kosten in de maand

 9. De aanbiedingen voor scheerschuim, tandpasta enz worden in de gaten gehouden

 10. Er is een kleine voorraad en we kunnen een poosje vooruit als het moet

 11. Vaatwastabletten worden gehalveerd

 12. De vaatwasser draait niet meer iedere dag maar een keer per 3 a 4 dagen.

 13. We hebben de gewoonte afgeleerd om altijd als we buitenhuis waren ergens koffie te gaan drinken met iets erbij. De koffie thuis is veel lekkerder.

 14. Verzekeringen zijn aangepast, mobiele abonnementen zijn gewijzigd, tv-en internetabonnement is gewijzigd en goedkoper ( bij dezelfde provider)

 15. Loterij heb ik opgezegd.

 16. Eigenlijk komt de allergrootste besparing doordat we nadenken en niet zomaar ineens iets kopen wat we niet nodig hebben.

Er zullen vast nog veel meer dingen zijn maar die zijn nu al zo'n gewoonte zijn geworden dat ze mij niet te binnen schieten.

Wij sparen nu zo'n twee jaar redelijk goed en ik weet ook heel goed dat ik niet eerder met pensioen kan maar ik kan door het sparen wel instappen in het generatiepact.

Bij de overheid kennen ze het generatiepact: Het generatiepact is een instrument waarmee loonruimte vrijgemaakt kan worden voor het aantrekken van jongere medewerkers door het aanbieden van een aantrekkelijke regeling aan oudere medewerkers om minder uren te gaan werken tot de AOW-gerechtigde leeftijd.

Er zijn twee regelingen 60/80/100 of 80/90/100 die alleen dit jaar gelden. Het scheelt mij wel wat geld maar er is goed mee te leven. dus lang hoefde ik niet over deze kans na te denken. Ik werk vanaf mijn 16e dus ik vind het genoeg en ik kies voor de 60/80/100 regeling.

Wat houdt deze regeling nu in? Ik ga 60% werken, krijg 80% salaris en mijn pensioen loopt gewoon door (100%)

In de praktijk komt het neer op 21,6 uur werken (i.p.v. 36 uur). Het gaat voor mij pas in per 1 november maar ik ben zo blij dat ik de beslissing heb genomen. Ook al is het 20% minder salaris, onze buffer is groeit en per maand lukt het wel om dit bedrag te missen.
En hebben jullie ook weleens bewust zo'n beslissing genomen? Gewoon omdat je vrijheid zoveel waard is?

You May Also Like

6 reacties

 1. Weer zo'n mooie post van jou!
  Bij ons vergelijkbaar. Als we iets gespaard hadden, ging het ook meteen weer op aan noodzakelijk onderhoud van auto of huis of vakantie. We bouwden niks op. Ons inkomen ging trouwens wel behoorlijk achteruit, dat hielp ook niet mee ;-)
  Toen onze dochters geboren werden, ging ik minder werken. Man ging ook een dag minder werken. En mijn salaris heeft jarenlang stil gestaan. Koopkracht ging achteruit.
  Nu kunnen we bijna de helft van mijn salaris sparen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat fijn voor je dat je nu dit kan doen door spaarzaam te zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben er ook super blij mee, een heerlijk vooruitzicht ๐Ÿ˜ bedankt voor je reactie. Fijn weekend
  Groetjes
  Tanja

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dankjewel Anita, leuk om te lezen dat je mijn post mooi vindt. Ook leuk om te lezen dat je het herkent. Fijn hรจ dat we het nu beter doen! Fijn weekend!
  Groetjes
  Tanja

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gek he, dat dan ineens blijkt dat je leven net zo leuk is als je een stuk minder uitgeeft. Ik vind sparen ook erg belangrijk en heb geen dure dingen nodig om me gelukkig te voelen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi carolien, ja gek als je anders gaat kijken en doen er ook nog zoveel leuke dingen zijn waar je gelukkig van wordt. Bedankt voor je reactie.
  Groetjes
  Tanja

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.