Laat jij je verleiden?

by - april 02, 2017


Zijn er winkels waar je je laat verleiden?


En dan bedoel ik verleiden tot het kopen van de dingen die verkocht worden in winkels zoals Zeeman, Wibra, Action, Blokker, Big Bazaar noem ze maar op.

Verleidingen zijn soms groot juist als je wilt besparen


Ik heb al meer geschreven dat verleidingen heel erg groot zijn. Hier kun je die post lezen: Verleidingen liggen altijd op de loer,

Ik bedoel dan niet alleen de kortingen die je krijgt via een nieuwsbrief of de aanbieding in de supermarkt. Maar de letterlijke verleidingen die er zijn als je een van deze winkels binnenloopt. Je bent verkocht zodra je een voet over de drempel zet, hoe sterk je ook bent en hoe je je ook hebt voorgenomen om niets te kopen.

Van de week had ik een gesprek met een paar collega's. Een vertelde dat zij elke week bij de Action komt en altijd met iets naar buiten loopt. Een paar kaarsen, een paar kussen hoezen, sjaaltjes, knip- en plakdingen voor de kinderen noem het maar op. Eigenlijk gelijk riep een andere collega: O' maar ik kom daar wel twee of drie keer per week. 

En de collega die ik aan het helpen ben met sparen en besparen zat ook bij het gesprek. Ik was heel benieuwd of ze iets zou zeggen. 

Ja hoor ze reageerde met: waarom doen jullie dat? Hebben jullie al die spullen het echt nodig? 

Ik heb jullie vertelt dat de weg soms eindeloos lang lijkt als je begint met besparen. Hier kun je die post lezen de weg is eindeloos als je begint.

Het uitgeven van geld in die winkels is een gewoonte voor sommige mensen. Er zijn veel Facebookpagina's van Zeemanfans, Wibrafans, Actionsfans noem maar op.

Laat je niet verleiden en helemaal niet als je pas begint met sparen en besparen. Dit zijn de winkels waar je meer geld uitgeeft dan je wilt of dat je eigenlijk niet hebt.

Hoe kan dat denk je? Ik geef je een voorbeeld:

Bij de Action is jouw shampoo en doucheschuim in de aanbieding. Die is deze week stukken goedkoper dan bij de Albert Heijn.

Je loopt niet rechtstreeks naar de shampoo en de doucheschuim. Je doet gezellig even een rondje door de winkel want je bent er nu toch. Je ziet iets en denkt: O leuk, dat zou ik wel willen hebben. Je pakt het op, kijkt er naar en legt het weer terug. Maar het is in je hoofd gaan zitten en even later loop je terug en stopt het in je mandje want het kost maar 5,95 euro. Je koopt altijd meer in dit soort winkels, altijd is er wel iets te vinden dat je leuk vindt, of waarvan je denkt dat je het wel kunt gebruiken.

Als je naar buiten loopt ben je blij met je aankopen. Als je thuiskomt en je ziet wat je hebt gekocht dan denk je: had ik dit echt nodig?Als je het bedrag ziet op de kassabon dan denk je vast: hier had ik iets voor kunnen kopen wat ik wel nodig had.

Als je begint met sparen en besparen blijf dan weg uit die winkels, dan kom je niet in de verleiding. Later als je al langer bezig bent met besparen, wordt je denkwijze anders en ga je verstandiger om met je geld. Dan kun je wel weer naar die winkels. Dan ben je je meer bewust wat je echt nodig hebt en het daar goedkoper is.

Zo maar wat stukjes die ik vond op internet over verslaafd aan de Action: ik heb even de regels vet gemaakt die mij opvielen in de stukjes.
Maar goed, de Action zit hier helaas niet om de hoek. Dat was geen probleem, want ik had een auto. Ik ben het afgelopen jaar dus regelmatig naar de Action gereden. Ik kwam elke keer weer met te veel thuis, nooit iets nutteloos’, altijd handige dingen. Schoonmaakspullen bijvoorbeeld: de Action heeft het. Voor een lagere prijs dan de Albert Heijn. En verzorgingsproducten! Ge-wel-dig! Aftersun voor nog geen 2 euro, mijn favoriete kokosshampoo voor ruim de helft van de prijs van het Kruidvat, ideaal!

Toen ik wist dat we onze auto kwijt zouden raken, omdat ik een andere baan kreeg, heb ik meermaals tegen ........gezegd dat ik het erg jammer vond dat ik niet meer even snel langs de Action kon rijden. Het huis vulde zich langzaam met knutselspullen, andere DIY, potjes, prulletjes, veel kaarsjes en een gigantische voorraad schoonmaak- en verzorgingsproducten. Onder het mom van “Straks wordt even langs de Action rijden een stuk moeilijker”, bleef ik kopen. Het begin van een verslaving, al is dat een groot woord voor ‘lekker shoppen’.

De Action is een verleidelijke winkel met een groot assortiment. Het maakt niet uit wat je nodig hebt, deze winkel heeft bijna alles. Wil je jouw kleinkind een cadeau doen, speelgoed ligt er aan overvloed. Of misschien wil je een leuke cadeaumand maken, dan heeft deze winkel allerlei prullaria die je er in kan doen. Zelf de manden verkopen ze en in het inpakpier ook.
Deze winkel is een echte snuffelwinkel voor jong en oud. Wekelijks komen er nieuwe artikelen, waarmee je jezelf of een ander kunt verwennen. Ik voel me echt de koning te rijk als ik weer een paar centen over heb en bij deze winkel kan gaan shoppen.

Een aanrader voor iedereen die niet veel maandelijks binnenkrijgt en toch zijn of haar huis wil opfleuren Ik blijf deze winkel trouw. 
En heel eerlijk zeg ik ook, dat ik de kringloopwinkel vermijd als ik niets nodig heb want ook daar kom je in de verleiding om iets te kopen wat je niet nodig hebt.

Wees je bewust van je gedrag en je zult langzaam een andere denkwijze gaan ontwikkelen op je weg naar besparen en sparen. Je laat je niet meer verleiden tot aankopen die je niet nodig hebt, je denkt twee of zelf drie keer na voordat je iets koopt.

En het allerleukste is dat je zo steeds beter leert om te gaan met je geld, je zult de spullen die je hebt meer waarderen en beseffen dat je eigenlijk helemaal niet zo veel nodig hebt om gelukkig te zijn en je te voelen. Geluk zit in je en niet in de spullen die je in huis of in je kast hebt staan.

You May Also Like

0 reacties

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.