Wil je mij eens vertellen hoe ik moet beginnen met sparen en besparen?(deel 1)

by - maart 09, 2017


Op mijn werk weten een aantal mensen dat ik spaar en bespaar. Ik praat daar gewoon over als het in een gesprek zo uitkomt. Ik merk wel dat mensen het nog steeds moeilijk vinden om over hun financiële zorgen te praten.

Maar heel soms komt er dan een vraag zoals van de week:

Wil je mij eens vertellen hoe ik moet beginnen met sparen en besparen?


Nu heb ik geen kant en klare oplossing en is iedere situatie anders. Ik wil altijd wel helpen als iemand het me vraagt. Door je eigen ervaringen te delen denk ik dat je iemand anders kan helpen of op weg kan helpen.

Ik heb mijn eigen weg moeten vinden in sparen en besparen


Toen ik met mijn blog begon heb ik me wel een ding voor genomen en dat is dat ik nooit zal neerzetten hoeveel ik spaar, hoeveel inkomen er bij ons binnenkomt enz. Ik ben nog steeds verbaasd over hoe makkelijk er op blogs bedragen staan van hoeveel ze sparen en hoeveel spaargeld ze hebben. 

Die bedragen houd ik voor mezelf en wil dat zeker niet op het wereldwijdeweb slingeren. Ik weet ook nog heel erg goed hoe gefrustreerd ik me voelde als ik de bedragen las. Dan las ik dat iemand 500 euro spaarde en ook nog eens 500 euro afbetaalde op zijn hypotheek. En ik was al zo blij met het kleine bedrag dat ik kon sparen op dat moment. 

Ik maakte een afspraak met haar voor een kop koffie, even weg van kantoor zodat ze vrijuit kon praten.

Haar vraag was: ''waar begin ik, want ik kom elke maand rond maar hou nooit iets over''.

Als je niet gelijk kunt gaan sparen kijk dan of je kunt besparen.

Praat er met je partner over zodat hij weet wat je graag wil gaan doen maar dat je het ook graag SAMEN wil doen.

Er is namelijk niets frustrerender dan dat jij probeert te besparen en te sparen, dat je huisgenoten hier niet vanaf weten en blijven doorgaan zoals ze altijd al deden.

Verder moet kijken of je voor jezelf een onderscheid kunt maken in de dingen die je nodig hebt en dingen die je graag wilt hebben of doen.

Misschien kun je besparen op dingen zoals:

Neem je brood mee naar je werk en is dat gewoon brood of loop je naar het bedrijfsrestaurant of Albert Heijn en koop je daar luxe belegde broodjes?

Draag je altijd merkkleding of merkloze kleding? En dat geldt ook voor je man en je kind. Zou je daar op kunnen besparen?

Eet je altijd thuis of ga je vaak uit eten, dat kan ook een pizza zijn die je online besteld.

Je telefoon? Misschien is het oudere model net zo goed maar wel goedkoper of kijken naar een refurbished telefoon als je perse die ene telefoon wilt hebben.

Moet er in je telefoonabonnement wel internet zitten? heb je dat echt nodig? (je hebt thuis en op je werk WIFI)

Heb je een auto? pak je die wel heel makkelijk voor een klein stukje. Kijk eens naar je autoverzekering, kan die misschien goedkoper of heb je nog steeds een allrisk en is je auto al weer een paar jaar oud.

Heb je een tv abonnement zit daar internet en telefoon in. Bel je provider en vraag of er een ander of goedkoper abonnement is

Heb je Netflix? zo ja wist je dat je het abonnement met anderen kan delen en dat je dan dus ook de kosten kan delen.

Koop je nog steeds cd's? en hoeveel per maand want misschien is een abonnement op Spotify goedkoper?

Heb je abonnementen op de krant of tijdschriften? Denk eens na of je ze echt leest of misschien kun je ze online lezen via een abonnement dat misschien goedkoper is?

Denk er eens over na, wat heb je echt nodig en niet wat zou je graag willen hebben.Ze wil graag met mij verder praten over hoe ze het verder kan aanpakken. Ze wil ook graag weten hoe ze kan besparen op haar boodschappen.

Als de afspraak is geweest vertel ik je of het haar is gelukt om te besparen. Ik heb haar de link naar mijn website gegeven zodat ze kan lezen over mijn besparen op boodschappen.  Hoe ik op zoek ging naar een andere supermarkt en hoe doe ik mijn boodschappen

You May Also Like

4 reacties

 1. Leuk stukje.
  Zoals je weet deel ik heel makkelijk bedragen op mijn blog. Ik vind dat geen probleem. Maakt juist altijd veel reacties en discussies los. Maar ik vergelijk mezelf niet snel met anderen. Als ik lees dat een ander hup 5000 ineens aflost, denk ik good for you! Ieder inkomen en elke situatie is anders.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Martine,
  Leuk dat je een reactie plaatst, dankjewel. Ik weet dat jij altijd een beetje prikkelt op je blog :-) en dat mensen daarop reageren. Zoals ik je al schreef heb ik veel van je geleerd maar alleen dat bloot geven daar heb ik nog wat moeite mee.

  Groetjes
  Tanja

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jouw blog vind ik echt een aanvulling op de bestaande geld-blogs. Jij laat zien - zoals ik het ook ervaren heb - dat je een lange adem moet hebben om te besparen en geld over te houden.
  volgende week plaats ik een blogpost over financiele bewustwording waarin ik doorlink naar jouw blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Anita,

  Bedankt voor je mooie reactie, altijd leuk om te horen dat er iemand is die begrijpt wat ik schrijf! Superleuk dat je doorlinkt naar mijn blog. Ik ben heel benieuwd naar je post.

  Nogmaals bedankt
  groetjes
  Tanja

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.