Hoe kom je zo snel mogelijk van je schulden af?

by - maart 28, 2017


Schulden aflossen


Je leest op internet, heel veel mooie verhalen over hoe anderen hun schulden hebben afgelost. Maar wat als je er nu middenin zit? Als alleen al het lezen van al die verhalen je zo moedeloos maakt dat je niet meer weet waar en hoe je moet beginnen?

Het hebben van schulden is een zware last die je elke dag moet meedragen. Zeker als je meerdere schulden hebt.

Hoe kom je zo snel mogelijk van je schulden af?


Ik hoop dat onderstaande tips je kunnen helpen.

Als je spaargeld hebt kun je al misschien een stukje van je schulden aflossen. De rente van je spaarrekening is veel lager dan de rente van je schuld. Eigenlijk bespaar je dus geld als je je spaargeld gebruikt om af te lossen. Maar zorg dat je altijd een buffer houdt op je spaarrekening voor het geval dat er iets kapot gaat of vervangen moet worden. Voorkom dat je opnieuw geld moet lenen.

Je kunt je schulden sneller aflossen als je over extra geld beschikt. Dit kan je vakantiegeld zijn of misschien heb je nog dingen in huis die je kunt verkopen. Soms is gewoon het moeilijk om extra geld binnen te krijgen. Je kunt altijd beginnen met het besparen op maandelijkse kosten. Kijk eens naar je verzekeringen, abonnementen, goedkopere boodschappen, pak de fiets in plaats van de auto.

Probeer minder uit te geven dan houd je geld over om af te lossen.

Schulden aflossen? Maak een financieel overzicht

Bovenstaande tips zijn er vooral om kleinere schulden af te lossen. Het maken van een financieel overzicht, zorgt ervoor dat je inzicht en overzicht krijgt. Door het maken van het overzicht zie je hoeveel geld je uitgeeft aan je boodschappen en wat je maandelijkse lasten zijn.Je ziet gelijk waar je geld blijft en of je misschien meer uitgeeft dan er binnenkomt.

Je kunt zo gelijk zien waarop je kunt besparen maar het geeft ook gelijk het overzicht welk bedrag je kunt gebruiken om af te lossen. Dit is het bedrag dat je kunt verdelen over je schulden. Kijk goed welke schuld je het eerste gaat aflossen.

Welke schulden moet je eerst aflossen:

Een huurschuld of hypotheekschuld, je gas, licht en water en je zorgverzekeringen zijn schulden waar je moet zorgen dat je daar het eerste vanaf komt. Schulden met een hoge rente zijn het duurste, dus het is belangrijk dat je deze ook gauw mogelijk aflost.

Hou je vast aan je financiële overzicht, zo kun je blijven bepalen hoeveel je kunt aflossen maar ook hou je in de gaten wat je uitgeeft.

Je kunt ook beginnen met het aflossen van de kleinste schuld, je krijgt dan een soort sneeuwbaleffect. Je boekt sneller resultaat en het stimuleert je om door te gaan. Kijk wat voor jou het beste werkt.

Nog wat tips

Heb je meer schulden. Probeer ze samen te voegen tot een lening dat geeft je ook meer overzicht.

Als je dit doet, zoek dan eerst goed uit welke lening de laagste rente heeft. Misschien kan de bank waar je schuld loopt of je schuldeiser je helpen bij wat mogelijk is. Kijk of je een persoonlijke lening hebt of een doorlopend krediet. De laatste kun je vaak kosteloos oversluiten de ander helaas niet.

Als je het moeilijk vindt om een overzicht te maken vraag dan hulp aan iemand. Dat kan familie zijn of vrienden. Praat er over met anderen, zodat ze weten dat je bezig bent met afbetalen. Ze kunnen je steunen of er in ieder geval rekening mee houden. Als ze het weten zullen ze iets anders verzinnen dan een etentje buitenhuis.

En wat als het aflossen niet lukt?

Onderneem wel stappen. Neem contact op met je schuldeisers, misschien is er een betalingsregeling te regelen. Misschien kun je een lager bedrag aflossen zodat je wel alles kunt aflossen.

Lukt dit allemaal niet, informeer dan eens bij de gemeente in je woonplaats over schuldhulpverlening. Je kunt dan hulp krijgen met het regelen en afbetalen van je schulden. Vaak kan je ook begeleiding krijgen om nieuwe schulden te voorkomen. Verder zijn er diverse organisaties die zich bezighouden met begeleiding zoals Uit de schulden nu

Als je er met hulp van de gemeente of de schuldhulpverleningsorganisatie nog niet uitkomt, dan kan je nog een WSNP aanvragen via de rechtbank. Hier vind je meer informatie Folder WSNP  of Juridisch loket

WSNP is een regeling waarbij je maximaal drie jaar lang je financiën uit handen geeft en van een klein bedrag moet leven. De schulden worden in deze periode afgelost voor zover dat mogelijk is. Na de drie jaar ben je schuldenvrij.

Ik zet het nog even op een rijtje voor je: 1. Probeer minder uit te geven zodat je geld overhoudt om af te lossen

 2. kijk of je voor extra inkomsten kunt zorgen

 3. heb je spaargeld gebruik dit dan maar niet alles, zorg dat je iets achter de hand hebt voor een financiële tegenvaller

 4. Maak een financieel overzicht en kijk welk bedrag je kunt besparen

 5. Los eerst de lening met de hoogste rente af of

 6. begin met de kleinste: de sneeuwbalmethode

 7. Zet je leningen over als het kan naar een goedkopere maar doe het altijd in overleg

 8. Probeer een betalingsregeling te treffen met je schuldeisers

 9. Probeer een buffer op te bouwen zodat je niet opnieuw geld moet lenen

 10. en als laatste schuldhulpverlening

You May Also Like

4 reacties

 1. Goede tips, het is echt belangrijk om goed overzicht te hebben. En extra aflossen als iedereen meewerkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, als iedereen meewerkt wordt het makkelijker om te doen. Bedankt en leuk dat je weer reageert.

  Groetjes
  Tanja

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed stukje weer! Ik vind je insteek zo prettig, want het is echt frustrerend om al die bezuinigingsverhalen te lezen en jij weet zelf niet hoe je ruimte moet vinden. Toen ik net begon dacht ik vaak bij zo'n verhaal: jij hebt makkelijk praten. Binnenkort plaats ik een stukje hier over.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Anita, dankjewel voor je mooie reactie. Fijn om te lezen dat je mijn bedoeling begrijpt.
  Laat je het mij even weten als die post maakt, ik wil die wel graag lezen.
  Groetjes
  Tanja

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.