De weg lijkt eindeloos als je begint

by - maart 16, 2017


De weg lijkt eindeloos als je begint, ik weet het.


ze zeggen het zo mooi in het Engels: I knowI have been there en don that


Het was in een vorig leven zeg ik altijd, maar ik weet hoe het is als er niet veel geld is en je elk dubbeltje moet omdraaien, elke maand weer. Dan pieker je je gek en wil je iets doen om daar uit te komen. Dan ga je op zoek naar de mogelijkheden. Het ligt niet op straat, dat weet je ook heel goed. Je zit in een cirkel waar je voor je gevoel niet meer uitkomt. Je denkt en piekert over hoe je het moet doen. Je ziet geen oplossing en voelt je hopeloos.

Elke dag wordt je wakker en denk je: hoe pak ik het aan en hoe kan ik zorgen dat ik vandaag, deze week, het eind van de maand weer redt. Je leeft van dag tot dag, van week tot week en van maand tot maand. Je weet heel goed dat je het zelf moet doen. Er is niemand die je zo maar een zak met geld geeft.

Maar je weet ook dat die zak met geld een tijdelijke oplossing zou zijn, je moet je manier van leven en je denkpatroon aanpassen

Je leest mee op veel blogs, daar staan veel goeie tips en manieren maar eigenlijk weet je nog steeds niet hoe je moet beginnen.

Je hebt alles opgeschreven en dat geeft je overzicht maar niet eentje waar je echt vrolijk van wordt want daaruit blijkt dat je net rond komt. Sparen, nee helaas dat gaat niet lukken, niet deze maand en ook niet volgende maand.

Je weet door het overzicht nu al welke rekeningen er aan komen, nog maar te zwijgen over het feit dat je kind meegaat op schoolreisje en dat er een bijdrage van je verwacht wordt. Je wilt graag dat hij meegaat want dat is leuk maar je weet nu nog niet waar je dat bedrag vandaag moet toveren.

Dus leuk dat al die bloggers zeggen hoe en wat je kunt doen om te besparen en te sparen maar in hemelsnaam waar en hoe begin ik?

Helaas heb ik ook niet de oplossing voor je die nu je problemen oplost. Ik kan je alleen maar vertellen dat het een lange weg is die je moet bewandelen maar elke dag gaat het beter en wordt het beter.

Besparen en sparen is lange termijn werk maar elke dag dat je begint is de eerste stap naar een betere toekomst. Een fijnere toekomst waar jij de controle krijgt over wat er met je geld gebeurt en niet meer dat het geld je leven beheerst.

Dwing jezelf om je er mee bezig te gaan houden, er mee bezig zijn is echt het begin en geeft je in ieder geval het fijne gevoel dat jij weer in control bent en niet meer het gevoel hebt dat je constant in een cirkel ronddraait en maar blijft piekeren en zoeken naar de oplossing.

Ik heb al vaak gezegd begin klein en dichtbij huis. Ga niet ineens honderdduizend dingen doen om te besparen en te besparen. Blijf lezen op de vele blogs die gaan over besparen, consuminderen en pak daar de tip uit die bij jou past of goed voelt. Neem kleine stapjes maar begin wel!

Kijk eens op de website van de gemeente waar je woont, misschien kun zij je helpen.

Verder kun je kijken op de volgende twee sites of je misschien recht hebt op geld.

Bereken uw recht en Recht op geld  (Door de Recht op geld-test te doen, weet u of u geld laat liggen).

Op de site van Recht op Geld vindt je ook een aantal columns van Marieke Henselmans

Eentje zet ik hier neer

Meten is weten


De meeste groente moet in de supermarkt worden afgewogen. Die reken je natuurlijk af per gewicht. Maar er zijn ook veel groentesoorten die per stuk worden betaald. Bijvoorbeeld de kool (rood, wit, Chinese), komkommer, aubergines, courgettes, bloemkool, koolraap, knolselderij, avocado en de krop (ijsberg)sla. En gekookte biet, daarvan liggen er vaak drie op een schaaltje. Ook fruit heeft soms een vaste prijs, bijvoorbeeld vier of zes appels op een schaaltje en de deze dagen volop verkrijgbare Galia meloen. Wanneer de groenten per stuk hetzelfde kosten, ben je met het zwaarste exemplaar dus het voordeligste uit. Je kunt jezelf aanleren om de zwaarste te vinden.

Schat op het oog welke twee stuks er het grootst uitzien. Dit gaat vooral op bij stevige groente zoals kool. Die twee kun je wegen en dan de zwaarste meenemen. Bij komkommers moet je meer letten op de dikte dan op de lengte. Een dikke wat kortere is zwaarder dan een lange dunne. Bij ijsbergsla moet je niet op de omvang afgaan. De verschillen zijn groot, soms is een grote krop voor de helft gevuld met lucht en een klein kropje heel compact en dus zwaarder.  In dit geval kun je de kroppen ook wegen door te schatten op je hand. Bakjes bessen, bakken nectarines of aardbeien kun je ook wegen. Als je de zwaarste hebt gevonden, weeg voor de grap ook eens de kleinste. Je zult zien dat de gewichten enorm verschillen. Soms neem je de dubbele hoeveelheid mee voor hetzelfde geld. En alle beetje helpen.  :)

(bron Recht op geld, column Marieke Henselmans)

Neem een schrift, notitieblok en schrijf op waar jij denkt dat het geld aan wordt uitgegeven en waar misschien een andere manier voor te vinden is.

Dagje weg bijvoorbeeld: ga naar het strand, neem zelf je eten en drinken mee, of ga naar de kinderboerderij, de speeltuin. Of ga met kinderen op schattenjacht via Geocaching. Je hebt een GPS ontvanger nodig ( je telefoon) en een pen en papier en een voorwerp om in de cache te stoppen.  Hier kun je de app downloaden geocaching app voor Iphone en Android

Kijk op de site  geocaching meld je aan en kijk welke routes er bij jou in de buurt zijn. Begin met een makkelijke, je kunt het ook uitprinten als je dat makkelijker vindt.  Je kunt dit trouwens ook doen met kinderen als onderdeel van een verjaardagsfeestje.

Als je voor jezelf een paar dingen op papier hebt gezet ben je begonnen en kun je verder. Lees hier hoe ik mijn collega een paar voorbeelden heb gegeven van besparen. Wil je mij eens vertellen hoe ik moet beginnen?Wil je mij iets vragen of wil je gewoon je verhaal kwijt dan kan dat altijd.

Ik wens je veel succes met je nieuwe weg!

You May Also Like

2 reacties

 1. Een hele mooie oppepper! Ja, aan het begin weet je nog niet eens hoe het allemaal moet en wat je precies wil. Of hoe je moet komen waar je wilt zijn. Stug volhouden en blijven zoeken naar wat voor je werkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel voor je reactie Anita.
  Je eerdere reactie zorgde ervoor dat ik deze post heb geplaatst. Omdat ik me ook besefte dat het een lange weg is.
  groetjes
  Tanja

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.