Verleidingen liggen altijd op de loer, ook bij mij

by - februari 18, 2017


Toen ik begon met mijn zoektocht naar waar ik kon besparen ben ik heel dichtbij begonnen. Niet alleen in huis rondkijkend maar ook heel dichtbij mezelf. Welke dingen verleiden mij altijd?

Het eerste wat ik heb gedaan is alle nieuwsbrieven in mijn mailbox verwijderd zo kwam in niet meer in de verleiding om toch even op de site van de afgeprijsde schoenen of wat dan ook te gaan kijken. Ik blijf eerlijk naar mezelf want soms heel soms is de verleiding er ook nog bij mij. Zoals vandaag toen in bus een envelop lag met een aanbieding van krant.nl.

Je kan een verkiezingsabonnement nemen 4 weken de krant voor maar 1 euro per week. Zodat je goed weet wat je moet gaan kiezen straks op 15 maart. O en je krijgt er een leuk kwartetspel bij over de verkiezingen.

Hoe verleidelijk is dit toch en nee ik pas, de envelop ligt nu bij mij in de vuilnisbak!

Ik heb in die tijd veel gekeken naar het tv-programma Dubbeltje op zijn kant. En al vinden heel veel mensen dat het erg commercieel is toch heb ik er heel veel van geleerd. Puur de adviezen die de mensen in die programma's kregen over hoe om te gaan met hun wekelijkse budget, het bijhouden op papier of via de computer van een huishoudboekje. De verleidingen waar door ze toch soms weer even in de 'fout' gingen.

Ik vind de simpele en eenvoudige adviezen die Annemarie van Gaal geeft fijn om te horen en op haar website vond ik twee simpele overzichten die je kan downloaden als je wilt beginnen met het inzichtelijk maken van je inkomsten en uitgaven http://annemarievangaal.nl/handig-2/

Ik ben nu al langere tijd bezig en kan zeggen dat het een automatisme is geworden, ik ben geen krent en geef net zo makkelijk geld uit als vroeger alleen dan wel aan dingen waar we net iets langer over nadenken zodat we het zeker weten.

Ik heb het langere tijd voor me gehouden het was tenslotte mijn ding en niet dat van een ander. Maar heel langzaam zijn er een paar mensen om me heen die weten dat ik let op waar ik mijn geld laat. Natuurlijk is er altijd wel iemand die lacherig doet als je het vertelt. Of mijn leidinggevende die ons een leuke waterfles gaf met een persoonlijk kaartje eraan. Op de mijne stond 'Tanja weet wel wat een dubbeltje op zijn kant is' Dan denk ik laat maar, je hoeft het niet te begrijpen.

De andere kant van het verhaal is dat mensen ook durven te vragen of ik tips heb of dat ik ze kan helpen. Kijk en dat is iets wat ik leuk vind: al kan ik maar 1 persoon helpen om de dingen inzichtelijk te maken dan is het voor mij goed.

Ik geloof dat het er over praten goed is. Ik dring nooit iets op maar vertel wel eerlijk als ze er naar vragen hoe het met ons gaat nu we het anders doen. Hoe fijn wij het vinden dat er nu een buffer is voor het geval dat er iets gebeurd.

Ik ben niet heilig hoor want soms ligt ook voor mij de verleiding op de loer en kom ik thuis met iets waarvan ik dan denk..............had je niet even na moeten denken voor je dit kocht? Als ik beter nadenk dan kom ik er achter dat dit een oude gewoonte is: het kopen om heel even blij te worden. 

You May Also Like

2 reacties

  1. […] Ik heb al meer geschreven dat verleidingen heel erg groot zijn. Hier kun je die post lezen: Verleidingen liggen altijd op de loer, […]

    BeantwoordenVerwijderen
  2. […] deze posten schreef ik over de prikkels en verleidingen in de winkels Laat jij je verleiden? en Verleidingen liggen op de loer maar vandaag wil ik je vertellen over de prikkels die er kunnen zijn in je omgeving. De prikkels […]

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.