Wat was de beste financiële beslissing die je ooit hebt genomen?

by - juni 10, 2017


Wat was de beste financiële beslissing die je ooit hebt genomen?


Was de vraag die mijn collega mij stelde.


Met haar heb ik een keer in de week een gesprek om bij te praten over het sparen en besparen. Gewoon om de dingen weer even op een rijtje te zetten. Dit is niet alleen voor haar maar ook voor mezelf altijd goed. Niet dat ik bang ben dat ik dingen vergeet maar het is goed om weer even bij de les te zijn.

Wil je de eerdere gesprekken lezen die ik met haar had over sparen en besparen die kun je lezen op de pagina BEGIN HIER of via de categorie SPAREN EN BESPAREN.

Maar terugkomend op haar vraag: wat was de beste financiële beslissing die je ooit hebt genomen?

Ik moest daar best even over nadenken want wij zijn nu ongeveer twee jaar goed aan het sparen en besparen en het is voor ons de normaalste zaak van de wereld geworden.

Ik denk dat de beste financiële beslissing is geweest om elke maand 10% te sparen van onze en/of rekening.

Natuurlijk was het makkelijker gezegd of gedacht dan gedaan. Toch was het samen erover praten de eerste stap. Tenslotte moet je het samen doen want anders kun je het niet vol houden. Het voelde eng maar er was iets bij ons beiden dat we dachten: kom op, niet zeuren en gewoon beginnen!

Maar hoe ga je dan beginnen? Want tot dat moment was er aan het eind van de maand niets over en stonden we ook weleens in de min. Tja en als je wilt sparen moet er dus wel iets op je rekening staan.

Ik moet wel zeggen dat we tot die tijd een klein bedrag per maand automatisch overschreven naar de spaarrekening. Maar dit was niet groot en als we een buffer wilde hebben voor het geval dat een van ons zonder werk kwam moest deze toch wel gaan groeien.

Toen ik op de site van http://financieelonafhankelijkworden.nl/  een stuk las over de 10% of pay yourself first werd dat ons handvat. Ik zocht naar een manier en wist eigenlijk niet hoe te beginnen.

Zo rond de 25e van de maand wordt onze bijdrage naar de en/of doorgestort. Dat is altijd een vast bedrag dus maakte ik gelijk 10% over naar de spaarrekening. Dat doe ik nog steeds handmatig op elke 25e van de maand. Dat doe ik bewust zo zie ik wat ik doe en ben ik me heel bewust van het bedrag dat ik deze maand kan overschrijven.

Het was vooral de eerste keer best eng want er stond nu minder op de en/of en we moesten zorgen dat we het gingen redden met het bedrag dat 'overbleef'. Op de een of andere manier gaf dat aan de andere kant zoveel stimulans om goed op te letten wat we kochten, hoeveel geld we uitgaven aan boodschappen, uit eten gaan of zo maar spontaan ergens koffie drinken.

En langzaam ging de spaarrekening groeien maar het gekke of het leuke was dat ook de 'gewone' en/of rekening ging groeien. Elke maand werd het 10% bedrag dat ik overmaakte iets groter. Want we bleven 10% van wat er op dat moment op de rekening stond overmaken naar de spaarrekening. Nog steeds groeit dit bedrag omdat we zoveel anders over dingen zijn gaan denken of misschien moet ik gewoon zeggen dat het een levensstijl is geworden. Het is onze manier van omgaan met geld eentje waar we dik tevreden mee zijn.

Mis ik iets van vroeger toen we niet nadachten en is voor ons het leven zo anders geworden?

Nee eigenlijk helemaal niet. We doen gewoon onze boodschappen, eten wat we lekker vinden, drinken een wijntje, gaan ook nog weleens uit eten of naar een concert.

Alleen doen we alles doordacht, denken goed na als we iets kopen, Ik hou elke week het overzicht nog steeds bij, was het een duurdere week dan normaal dan zie ik dat gelijk. Ik kijk dan ook altijd waarom we die week meer hebben uitgegeven dan anders. Het is niet erg maar als ik maar weet waar het aan op is gegaan. ik check regelmatig onze bankrekeningen.

Mijn beste financiële beslissing is geweest om elke maand 10% te sparen. Maar heel eerlijk is  natuurlijk de beslissing om te gaan sparen en besparen de allerbelangrijkste beslissing geweest.

Als we die beslissing niet hadden genomen had we ook de 10% regel nooit ingevoerd. De weg die wij hebben gekozen is de weg die bij ons past en waar we ons gelukkig bij voelen. Snel geld verdienen dat gaat nu eenmaal niet, snel sparen en besparen gaat ook niet in een dag, dat is zijn kleine stapjes die je neemt en juist omdat je ze langzaam neemt ga je wennen aan een andere manier van denken en doen.

Ik heb geleerd van de crashdiëten in het verleden die werkten even voor mij maar nooit voor altijd. Gewoon eten bevalt mij beter, ik blijf op gewicht.

Uitdagingen zoals een maand geen kleren kopen werken ook niet voor mij. Wel werkt voor mij om te blijven denken: ''je mag het wel kopen maar het hoeft niet'!

Bij ons werkt ook niet om met een bepaald budget boodschappen te doen per week. Ik weet dat ik dan kriebelig ga worden als ik in de supermarkt overal op moet gaan letten en dan bij de kassa blijkt dat het toch weer iets meer is. Wij hebben in de afgelopen tijd gemerkt dat we eigenlijk altijd dezelfde boodschappen doen en dat we bijna elke week hetzelfde bedrag kwijt zijn. Als we bij de kassa staan raden we bijna altijd het bedrag dat we kwijt zijn.

Ik geloof er in dat iedereen kan sparen en besparen maar wel op zijn/haar eigen manier. Je moet doen waar je goed bij voelt want dan werkt het voor jou. En neem de tijd ervoor en neem kleine stapjes.

You May Also Like

2 reacties

  1. Wat een mooi blog, Tanja! Mijn beste beslissing ooit was mijn aflossingsvrije hypotheek waarvan ik niet wist dat ie aflossingsvrij was (behoorlijk stom, ja...) af te lossen door te verhuizen van een dure en veel te grote onderhoudsvretende jarendertigwoning naar een vierkamerappartement. In Amsterdam, dat dan weer wel... O ja, ik heb een huisje in het bos in Drenthe en dat was absoluut en zonder twijfel mijn beste investering ooit!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Jolanda, leuk dat je bij mij reageert! Ik lees bij jou al lang mee, Je vorige blog heeft zo gestimuleerd om te gaan sparen en besparen. Ik volg je graag ook op je nieuwe blog, je verhalen en de positieve manier van schrijven en leven maken me altijd blij.
    Groetjes
    Tanja

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.