Gewoontes waren zo gewoon geworden

by - juni 20, 2017


Ben jij je bewust van je gewoontes?


gewoontes die je misschien al jaren hebt en waar je je niet bewust van bent dat ze ook nog eens geld kosten.


Ieder mens heeft gewoontes, van sommige zijn we ons bewust maar van anderen helemaal niet. Het gekke is dat die gewoontes er best voor kunnen zorgen dat er stiekem weg toch steeds geld 'verdwijnt'.Dat zijn vaak kleine bedragen die je niet apart opschrijft omdat ze klein zijn en je ze op een hoop gooit. Of je hebt nog contant geld in je portemonnee dat je daarvoor gebruikt.

Denk er eens over na wat voor gewoontes jij misschien hebt. Misschien duurt het een paar weken of een paar maanden voordat je er achterkomt welke gewoontes je hebt. Sommigen heb je misschien al je hele leven en ben je je er helemaal niet bewust van. Als je ze ontdekt bij jezelf schrijf ze dan eens op.

Ik was mezelf eigenlijk niet bewust van de gewoontes die ik had. En zeker niet van het feit dat ze geld kostte en dat het geld was wat verdween of smolt in mijn portemonnee.

Zo kwam ik erachter dat ik altijd iets moest kopen.....waar ik ook was. Ging ik bijvoorbeeld naar het winkelcentrum, dan moest ik altijd iets eten of ergens gezellig even zitten voor koffie met iets lekkers. Of toch even binnenlopen bij de Blokker of de Action voor een hebbedingetje. Naar het strand dus een ijsje of en patatje dat hoorde er bij!

Of toen ik erachter kwam dat ik toch altijd wel trok naar een bepaald merk kleding. Ik ging altijd naar die ene winkel waar ze me zo leuk hielpen, me herkende en ook het gevoel gaven dat ze me aardig vonden. Waar ze altijd tegen me zeiden: het staat je zo leuk! En dat ik dan bij de kassa altijd meer moest afrekenen dan ik me had voorgenomen.... ach een kniesoor die daarop let toch?

Zo deed ik al jaren deed ik mijn boodschappen bij dezelfde winkel, waarom dat weet ik eigenlijk niet. Makkelijk en echt dichtbij maar zeker niet vriendelijk voor mijn budget. Maar kwam ik pas achter toen ik ging besparen. Toen ben ik gaan letten op hoeveel geld ik uitgaf aan boodschappen.

Zo was ik al jaren ook verzekerd bij dezelfde verzekeringsmaatschappij als mijn ouders. Toen ik via mijn werk met korting kon overstappen heb ik dat wel gedaan maar wat kostte het een moeite. Ik vond het zo'n gedoe en geregel. Maar ondertussen had ik wel uitgerekend dat ik al jaren een dief van mijn eigen portemonnee was.

Ik zat al jaren met mijn ziektekostenverzekering bij dezelfde maatschappij. Was nog steeds bij dezelfde bank al vanaf mijn eerste baan en mijn eerste salaris. Toen ik het allemaal eens op een rijtje ging zetten bleek dat ik goedkoper uit kon zijn als ik overstapte van ziektekostenverzekering, bank, verzekeringsmaatschappij, internetprovider, mijn mobiele abonnement.

Ik weet ook dat ik een gewoontemens ben, ik wil graag altijd weten waar ik aan toe ben. Maar door heel langzaam de dingen aan te passen was het eigenlijk niet zo eng als ik eerst had gedacht. Ik deed het stap voor stap, zocht het eerst goed uit voordat ik de overstap maakt.

Die andere supermarkt bijvoorbeeld...dat was best even wennen. Ik moest mijn boodschappenlijstje aanpassen aan de route van de nieuwe andere supermarkt omdat ik anders dingen vergat. Ik moest mijn weg vinden maar na een paar keer was ook die weer bekend.  En het allerleukste was dat de wisseling van supermarkt mij gemiddeld wel 25 euro per week scheelt.
Als ik nu naar het winkelcentrum ga dan hoef ik niet ergens iets te eten of ergens koffie te drinken. Het mag wel maar het hoeft niet, zeg ik dan tegen mezelf. Langzamerhand heb ik die gewoonte afgeleerd.

Ik was verbaasd over hoeveel gewoontes ik had die mij toch stiekem weg wel geld kostte en dat ik na switchen van bank, verzekeringen, supermarkt, telefoonabonnement en internetprovider ik nu meer bespaar dan ik ooit had beseft.

En eerlijk gezegd heb ik nu ook weer gewoontes gekregen maar wel die waar ik me goed bij voel en die mij een hoop schelen in mijn portemonnee.

Ik bijt niet op een houtje hoor, we drinken best wel ergens koffie of eten een ijsje maar niet meer altijd.

Zoals ik al eerder schreef begint het met kleine stapjes, je bewust zijn of worden van je gedrag, dat kunnen kleine beetjes schelen in je portemonnee. Je wordt je steeds meer bewust wat je doet en waar je geld blijft.

You May Also Like

2 reacties

  1. Tja...zo waar....de zorg is ook zon dingetje niet normaal meer....of ik even €475 wil betalen deze maand eigen risico voor rein en mij....pfff buiten de vaste maandelijkse kosten van €330.... wat een boel....je zou er ziek van worden .....hihihihi.....liefs ria x

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja Ria, al begrijp je waarom, is het toch altijd weer een bedrag wat je overvalt. Gaat het goed met Rein?
    Bedankt voor je reactie
    Groetjes Tanja

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.