Gaat met geldzorgen het geluk het huis uit?

by - juni 28, 2017


of zoals het spreekwoord zegt:

als de armoede binnenkomt, vliegt de liefde het venster uit


Soms gebeurt het dat als er geldzorgen zijn het geluk het huis uit gaat. Zorg er daarom voor dat je altijd met elkaar praat over je financiële situatie of de zorgen die je je misschien maakt, zorg ervoor dat het geen invloed krijgt op je relatie.

Ik weet dat geen geldzorgen niet automatisch betekent dat je ook gelukkig bent. Hierover schreef ik in mijn vorige post Roeien met de riemen die je hebt

Van negatieve dingen leer je en word een ''rijker mens'' . Maar ja die rijkdom is een betrekkelijk begrip! Want helaas van je ervaringen kun je geen huur of hypotheek betalen, je schulden aflossen of je boodschappen van doen.

We praten nu eenmaal niet graag of makkelijk over geld, niet met familie, vrienden of collega’s. Binnen een relatie wordt er maar weinig over geld gepraat. Als er geldproblemen zijn kunnen ze leiden tot een breuk. In mijn nabije omgeving werd er letterlijk tegen iemand gezegd: geld op, liefde over! 

Zorg ervoor dat jou dit niet overkomt maar wanneer is het tijd om over je financiële situatie te praten?

Eerst moet je voor jezelf uitvinden hoe belangrijk geld voor jou is. Als je dat weet dan kun je het bespreekbaar maken.

In de meeste gevallen ontstaat ruzie niet over het geld zelf maar over wat geld voor jou betekent.

Liefde is niet te koop dat weten we maar geld kan de liefde wel beïnvloeden. Anders denken over geld kan voor grote spanning zorgen. Als de ander je aanspreekt over je uitgavepatroon voelt dat al snel als bedreigend.

We kopen graag dingen voor de mensen waarvan we houden. We willen er graag bij horen en door dingen te kopen doen we ons best om erbij te horen. Ook voor onze kinderen doen we alles om te zorgen dat ze erbij horen. Dus kopen we toch die dure merkschoenen of dat ene computerspel.

Ervaren we de pijn van het er niet bij horen dan kopen we iets om die pijn te verzachten, om ons zelf te troosten.

Geld kan een innerlijke behoefte aan macht vervullen. Wie het geld verdient bepaalt waar het aan wordt uitgegeven? Of was dat vroeger? Toen waren er wel minder echtscheidingen doordat vrouwen financieel afhankelijk waren van hun man. Tenslotte bepaalde hij wat er met het geld gebeurde. Hoeveel vrouwen bleven er niet getrouwd omdat zij financieel afhankelijk waren van hun man.

Geld geeft vrijheid. Geld geeft je de vrijheid om te kopen wat je wilt, een auto, een boot, een huis of gewoon dat wat je graag wilt hebben.

Financieel onafhankelijk zijn geeft je een gevoel van veiligheid en zekerheid. Een financiële buffer kan tegenvallers opvangen.

Probeer er eens samen achter te komen wat geld voor jullie betekent. Misschien maakt het dat makkelijker om samen over geld te praten.

Misschien wil jij zekerheid door het hebben van een financiële buffer? Maar misschien wil de ander liever vrijheid om te kunnen kopen wat hij/zij wil.

Tips om het bespreekbaar te maken:

Begin nooit een gesprek over geld als het een beschuldiging is omdat er geld is uitgegeven. Het zal nooit de eerste keer zijn dat je je ergert, dan heb je al te lang gewacht en kun je het beste nog even wachten tot je wat rustiger bent.

Als je het bespreekt geef dan jouw gevoel aan: ik wil graag een financiële buffer opbouwen. We hebben dat nu niet en ik voel me daar niet prettig bij. Of ik voel me prettiger als ik weet dat we een andere auto kunnen kopen mocht deze kapot gaan.

Je kunt best aangeven dat je het vervelend dat de ander je aanspreekt over teveel geld uitgeven aan kleding, je mag best laten weten dat je graag die vrijheid wilt hebben.

Geef jezelf maar ook de ander de ruimte om (geld) zorgen bespreekbaar te maken. Wees eerlijk en open over wat er in je omgaat.

Praat samen over jullie financiële verleden. Welke gebeurtenissen hebben ervoor gezorgd dat jij zo over geld denkt

Hoe was het vroeger bij je ouders thuis. Werkte alleen je vader en bepaalde hij wat er met het geld gedaan werd. Was er genoeg geld te besteden of juist helemaal niet? Is het nu anders, maar heeft het zo’n invloed op je gehad?

Maak samen een lijst met wat je belangrijk vindt en bepaal samen een bedrag waar je mee mag doen wat je wilt.

Spreek een budget af voor bepaalde dingen, zoals uit eten gaan of vakantie. Dat voorkomt dat je tijdens je vakantie of je etentje een discussie krijgt over geld.

Ik heb geleerd in mijn huidige relatie dat samen praten over je (geld) zorgen bij mij een hoop gepieker scheelt, de ander is op de hoogte is en het is veel makkelijker om het samen te dragen dan alleen.You May Also Like

0 reacties

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.