Wil jij ook grip op je vakantie houden?

by - mei 01, 2017


Bij Lekker leven met minder in haar blogpost Geld en Relaties van zondag 30 april lees je mijn persoonlijke verhaal.  Het was leuk om er aan mee te werken.

Financieel hebben wij het nu op orde en daar ben ik blij om. Het inzicht en overzicht geeft zoveel meer rust.

Verder wil ik nog even terugkomen op onze vakantie in Valencia. Ik hou er van om grip te hebben over het geld tijdens de vakantie maar zeker om overzicht te hebben voordat wij met vakantie gaan.

Ik maak altijd een vakantiebegroting, meestal aan het begin van het jaar. Met een vakantiebegroting weet je wat je mogelijkheden zijn. Zo sta je bij thuiskomst niet voor vervelende verrassingen en weet je ook wat je financieel kan doen op je vakantie. ( ik zet onderaan de post het linkje naar de vakantiebegroting die ik gebruik)

Dit doe ik altijd, ook als we een thuisvakantie houden. Want of je nu naar het buitenland gaat of je blijft in Nederland, dat maakt voor het maken van een vakantiebegroting niets uit. Een begroting geeft je inzicht, overzicht en je houdt grip op je vakantie. Ik vind niets zo fijn als van tevoren weten hoeveel we ter plekke kunnen besteden per dag.

Maak onderscheid tussen de reis- en verblijfkosten. Hou rekening met de borg die je eventueel moet betalen. Wij moesten bijvoorbeeld een borg van 200 euro betalen voor het appartement. Je krijgt ze wel terug maar wel pas aan het eind van je vakantie. Dit is geld wat je niet kunt uitgeven maar wel rekening mee moet houden.

Ben je eerder op vakantie geweest dan weet je meestal nog wel dat je soms meer uitgaf dan je wilde of had gedacht. Hou ook tijdens je vakantie je uitgaven bij in een kasboekje of doet het op je telefoon. Je kunt ook een vast bedrag per dag of per week pinnen. Heus, dit alles gaat niet ten kostte van je plezier maar je wordt bij thuiskomst niet verrast door een hoge rekening of dat je in de min staat.

Zo blijf je grip houden op je vakantiegeld, je ziet gelijk of je een dagje wat minder moet doen. Ga je uit eten ga dan niet op het 'grote plein' waar iedereen zit maar loop een paar straten verder waar het vaak goedkoper is. Zie je een leuk restaurant kijk gewoon wat het voor je gaat zitten op het terras.  De meeste menukaarten liggen buiten of zijn zichtbaar op het raam.

Telefoonkosten beperken in het buitenland.


Zoek voor je weggaat uit hoe het zit met internet, bellen en sms'en. Dit zijn kosten die aardig uit de hand kunnen lopen. We hadden wifi in het appartement maar er waren in Valencia ook heel wat wifipunten. Op het terras bij McDonald kon je gewoon zonder iets te bestellen gebruik maken van de wifi. Dat was soms best handig om even mijn mail te checken of als ik echt op iets moest reageren. Pas wel op met het versturen van vertrouwelijke informatie zoals  internetbankieren. Zet het automatisch updaten/synchroniseren uit van Facebook, Twitter en e-mail.

Vergeet niet dat je ook roamingkosten betaalt als je in het buitenland belt naar een plaatselijk nummer. Bijvoorbeeld wanneer je in het buitenland een taxi bestelt. Je betaalt ook als je in het buitenland gebeld wordt. Het ontvangen van voicemailberichten in het buitenland is gratis. Maar voor het afluisteren van je voicemail via je mobiel in het buitenland moet je ook betalen.

Zet je dataroaming uit! 


 En het allerbelangrijkste:


Houd rekening met je uitgaven na de vakantie. Augustus is voor gezinnen met schoolgaande kinderen een dure periode, vanwege alle schoolspullen. Veel mensen geven op vakantie meer uit dan ze van plan waren. Dat hoeft geen probleem te zijn, zolang je een bedrag achter de hand houdt voor thuiskomst. Niets frustrerender dan het hebben van geldzorgen na een heerlijke, ontspannen vakantie!Ik gebruik de vakantiebegroting van het (klik) Nibud-Vakantiebegroting.pdf  Ik heb deze hier en daar iets aangepast naar mijn eigen wensen maar het geeft je een handvat om mee te beginnen.You May Also Like

1 reacties

  1. Wel belangrijk ja om te weten wat je uitgeeft aan vakantie.

    Ik had die post van LLMM niet gezien nog.
    Morgen ga ik het lezen, ik zet nu zo de laptop uit.

    Fijne avond!

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.