Ben je al op weg?

by - mei 23, 2017trek je stoute schoenen aan, blijf niet denken, soms moet je gewoon gaanBen je al op weg?


Voel je al een beetje vrijer en opgeluchter?


Eerder schreef ik de post weg lijkt eindeloos als je begint want ik weet zelf nog heel goed dat het vooral zo voelt.

Ik weet nog dat ik begon met sparen, met echt kleine beetjes. Heel erg langzaam zag ik mijn spaarrekening groeien. Het waren babysteps maar hij groeide, daar ging het om. Het volhouden is moeilijker maar als je het volhoudt krijg je resultaat.

Door het sparen ging ik anders denken omdat ik steeds meer wilde gaan sparen. De kans op het winnen van de loterij tja.........helaas dat is voor heel weinig mensen weggelegd. Dus ik ging door en door met sparen.

Sparen? 

Waarom zou je sparen? Als je een baan hebt en elke maand een vast inkomen hebt. Als je weet wat je uitgaven zijn en je komt elke maand rond waarom zou je dan gaan sparen? Alles is toch in balans, inkomsten en uitgaven.

Of toch niet? Zolang er niets geks of onverwachts gebeurd dan kan er toch niets gebeuren.

Nou, niet helemaal. Zolang er geen onvoorziene dingen gebeuren en je niet zonder inkomen komt te zitten dan klopt het misschien wel een beetje. Maar op een moment gebeurt er iets en moet je ineens een grote uitgave doen, of je baan is toch niet zo vast als je denkt want ze gaan reorganiseren en je hoort niet bij de jonkies op kantoor.

Dan ineens wordt je zo gigantisch wakker geschud.........en I know........mij gebeurde dit. Ik had wel een beetje spaargeld op mijn rekening voor als de wasmachine kapot zou gaan. Maar verder hadden wij het prima voor elkaar, dacht ik.

De hele reorganisatie heeft een jaar geduurd, ik moest een assessment doen en weer solliciteren op mijn eigen baan........een baan waar ik al bijna tien jaar goed in functioneerde. De enorme stress die dat jaar bij mij (en mijn collega's) teweeg bracht zorgde voor een sfeer die te snijden was.

De stress was niet leuk maar het was een jaar waarin ik ook wakker werd geschud v.w.b. mijn eigen financiële buffer......helaas die was er niet en in ieder geval te klein!

Het fijnste aan het hebben van een buffer? Dat is rust en zekerheid, als er iets gebeurt kan ik terugvallen.

Ik heb nu geen buikpijn meer meer als er iets vervangen moet worden. Vorig jaar ging de wasmachine kapot, een paar weken later de elektrische kookplaat. Met een onbezorgd gevoel kon ik voor beiden een andere aanschaffen en dat gevoel was zo lekker.

Ik pleit voor sparen ook als is het op een bankrekening die niet zoveel rente oplevert. Zoek later, als er eenmaal een bedrag opstaat, maar naar een manier om er iets meer van te maken.

Natuurlijk is de rente tegenwoordig laag maar dat kan nooit de reden zijn om niet te sparen.

Hoeveel kan je sparen?

Ik weet niet hoeveel je verdient maar ik weet wel dat je altijd 10% van je inkomen kunt sparen als je dat wilt. Doe dat altijd aan het begin van de maand want aan het eind heb je misschien niets meer over. Roep nu niet gelijk, ja maar ik heb alles nodig om rond te komen. Is dat zo? of moet je misschien je zelf de vraag stellen:''of geef ik teveel uit?''

Dus betaal altijd eerst jezelf


En hou je aan die 10% ,maak elke maand een vast bedrag over naar je spaarrekening of doe zoals ik kijk wat er op staat op het moment dat beide salarissen zijn gestort en maak dan 10% over naar de spaarrekening.

En wat mij opvalt is dat mijn 10% elke maand verschillend is tegenwoordig maar ook elke maand iets hoger. Ik spaar dus eigenlijk ook al op de en/of rekening.

Als je dit volhoudt dan zul je na een paar maanden merken dat je er eigenlijk niets van merkt.

Hoe komt dat? 

Dit komt omdat je bij het uitgeven van geld, onbewust rekening houdt met hoeveel er nog op je rekening staat. Is dat weinig, dan geef je ook weinig uit. Zo simpel is het!

Toen ik ging sparen voor een financiële buffer ben ik begonnen met één rekening omdat ik overzicht wilde houden. Nu heb ik twee rekeningen, één is de buffer, daar kom ik niet aan en de andere is voor iets groots wat ik graag wil. Dan kan van alles zijn maar aan mijn bufferrekening kom ik NOOIT! Als ik deze ga aanbreken dan gaat het mis want ik weet dat het dan misschien wel vaker kan gaan gebeuren.

En ben je eenmaal op de weg van sparen ga dan eens zitten voor de volgende dingen:

 1. maak een financieel overzicht, dat kun je doen door je bankafschriften erbij te pakken en alle inkomsten en uitgaven op te schrijven en hou het bij

 2. bespaar, kijk naar je overzicht en zie wat je hebt gedaan, wees je bewust van je uitgaven. Neem geen contant geld op, dit verdwijnt aan dingen die je eigenlijk niet nodig hebt. Soms weet je niet eens meer waar het is gebleven

 3.  Doe iets! begin met sparen en besparen, begin met kleine stapjes

 4. Heb je schulden, betaal ze af

 5. Leef onder je stand dus leef niet op basis van wat je verdient.

 6. Koop alleen wat noodzakelijk is en niet waar je naar verlangt!


Blijf volhouden, neem kleine stapjes, echt het geeft je inzicht, overzicht en zo verschrikkelijk veel rust.

En het allerleukste vind ik zelf dat het een soort sneeuwbaleffect gaat worden,

heel langzaam wordt hij groter!

You May Also Like

4 reacties

 1. Precies de reden waarom ik ook elke maand wil sparen, een veilig idee als je een buffer hebt om op terug te vallen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Carolien, ja precies dat vind ik ook! Bedankt voor je reactie
  Groetjes
  Tanja

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Per toeval heb ik je gevonden en ik zit al jaren in deze wereld. Zo zie je maar weer. Ik ga je toevoegen in mijn leeslijst. Leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dankjewel ? voor je reactie. Leuk dat je me gaat volgen. Groetjes tanja

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.