Kies jij voor fast of slow?

by - april 12, 2017


Wat kies jij: fast of slow?


dan bedoel ik niet: ga je voor de snelle of de langzame manier van sparen en besparen, consuminderen of minimaliseren.

Wat dat betreft maakt het niet uit wat je doet en hoe je het doet. Begin gewoon, doe het op jouw manier want die past bij jou en dan hou je het vol.

maar even terugkomend op fast of slow. Je hebt ook fast fashion en slow fasion.

Misschien ben je al begonnen met je basisgarderobe. Dan wil je, als je iets koopt dat je er langer mee doet, dat het duurzaam is. Maar helaas laat je portemonnee (nu nog) geen duurzame aankopen toe. En toch wil je graag iets nieuws kopen.

Wat ik je adviseer is:

Ga in ieder geval niet voor fast fashion, al is het zo verleidelijk. Mode is makkelijk verkrijgbaar. De nieuwste trends worden binnen een paar weken vertaald naar collecties in de winkel. Helaas is de impact van deze modesneltrein groot. Door de lage prijzen en snelle productie draagt fast fashion bij aan verspilling, meer afval en oneerlijke productie.

Ga wel voor slow fashion: koop bewust kwaliteitskleding, doe geen impulsaankopen en volg niet alle modetrends, zorg dat het tijdloos is.

Onderzoek via google waar je duurzame kleding kunt kopen, je kunt ook op deze website Rankabrand jouw favoriete winkel invullen en kijken hoe ze uit de test komen 

Maar net zoals het besparen op je boodschappen zeg ik ook hiervan begin gewoon. Let op wat je koopt dat is eigenlijk het allerbelangrijkste.

Hoe je kunt beginnen met het besparen op je kleding kun je hier lezen  besparen op je kleding

Misschien heb je heel veel kleding en is de basisgarderobe aanpak niets voor jou, misschien is het project 333 wel wat voor je. Wat is dat voor project denk je misschien of misschien heb je het al op blogs voorbij zien komen.

Courtney Carver is er mee begonnen in 2010, dit is haar website over project 333  https://bemorewithless.com/project-333/

Wat houdt het in: je draagt 3 maanden lang 33 kledingstukken.

Je kiest 33 kledingstukken uit, dit is incl. schoenen, tassen, sieraden, jassen maar niet je ondergoed en je sokken. Deze 33 kledingstukken hang je in je kast. De rest berg je op in dozen of zakken en zet je weg. Bij het uitzoeken moet je natuurlijk wel denken wat je kunt combineren, in welke tijd van het jaar je zit, of het nog koud kan zijn of ook heel warm. Je mag namelijk niet spijbelen.

Als het je lukt zul je na 3 maanden beseffen hoe weinig je eigenlijk nodig hebt en hoeveel je kan combineren. Maar vooral hoe makkelijk je het je maakt door minder keuzes te hebben hoef je 's morgens niet lang voor je kast te staan, zie je er altijd netjes uit en het allerleukste is dat je 3 maanden geen geld uitgeeft aan kleding. Op deze manier kom je er ook achter wat lekker zit en wat toch niet.

Hoe je het ook aanpakt doe het zoals jij het wilt dan gaat het lukken!

hier vind je wat sites over project 333 en over een basisgarderobe en kijk even verder op de sites, er staan leuke dingen op alle drie:

http://www.ecomama.nl/groene-wereld/wat-is-project-333/

http://www.lauraenjames.com/tag/project-333/

http://www.gewoonlekkergroen.nl/capsule-wardrobe-haal-de-bezem-door-je-kledingkast/You May Also Like

2 reacties

  1. Ik doe gewoon met wat ik heb, iets wat ik een tijdje niet draag vind ik waarschijnlijk volgend jaar weer leuk. Ik ben niet van de beperkte garderobe maar koop ook niets meer bij, dat gaat al jaren prima en ik loop nog steeds niet voor gek. :) Ik heb nog hele mooie stukken die ik al jaren heb maar nog steeds met plezier draag. Mode is zo overwaardeerd..... ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Ineke, ik vind je manier ook een hele goede. Niets meer kopen maar gewoon doen met wat je hebt! En inderdaad mode is overgewaardeerd en het is jammer dat veel mensen toch gevoelig zijn voor wat in de mode is. Het mooie van de mensen zit in ze en wordt niet gemeten door een nieuwe jurk of blouse.
    Groetjes
    Tanja

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.