Hoe eerlijk zijn de mensen om je heen?

by - april 07, 2017


er zijn er niet zoveel eerlijk............


Ik kan ze nu tellen, want ook daarin ben ik gaan minimaliseren


In deze posten schreef ik over de prikkels en verleidingen in de winkels Laat jij je verleiden? en Verleidingen liggen op de loer maar vandaag wil ik je vertellen over de prikkels die er kunnen zijn in je omgeving. De prikkels die je doen verlangen naar meer.

Zoals ik al eerder schreef, spaar en bespaar ik op mijn manier, of dat DE manier is dat weet ik niet maar het werkt voor ons.

Ik heb gelezen en gelezen op blogs, heb ontzettend veel geleerd van ze en ik ben heel blij dat ze er zijn want ze hebben mij aangezet tot sparen en besparen.

Wat ik niet doe is: zegeltjes sparen, ik heb geen creditcard waar ik punten mee spaar,ik doe niet aan pin sparen, geld verdienen met mails lezen, crowdfunding of beleggen.

Maar je kunt daar toch geld mee verdienen? Ja misschien wel maar ik geloof niet dat gratis geld bestaat!

Er komt maandelijks een bedrag binnen waar wij het mee moeten doen! En dat is mijn uitgangspunt.

Als jij een manier vindt om te sparen en te besparen die voor jou werkt dan weet ik zeker dat het je gaat lukken. Jij bepaalt hoe jij het doet, want dat is de manier die voor jou werkt.

Sparen en besparen begint thuis zeg ik altijd. Thuis begint je inzicht en overzicht, dan weet je wat er gebeurd en hou je de controle.

Maar ik wil je vertellen waarom ik ben gaan minimaliseren in de mensen om mij heen?

De mensen om mij heen dat is familie, vrienden, buren, mijn collega's noem ze maar op.

Sommigen zorgen voor de prikkels die je het verlangen kunnen geven naar meer. Een andere auto, een andere tv, een andere telefoon, nog meer gadgets voor in je huis, een andere bank. Ik denk dat je als je dit leest, je heel goed weet wat ik bedoel.

Ik ben eens goed gaan nadenken en opletten, wie en vooral wanneer invloed op mij heeft. Toen bleek dat er toch best veel mensen zijn die zorgden voor de prikkels en het verlangen naar meer. Soms bewust maar heel vaak onbewust.

Ik zie dat mijn buurvrouw regelmatig nieuwe kleren aanheeft, ze ziet er altijd superleuk uit. Dat prikkelde mij om ook maar weer eens te gaan winkelen want ik kon toch niet achterblijven, ik wilde er ook leuk uitzien. Zo werd ik geprikkeld door haar zonder dat zij het wist.

Mijn buren hebben twee auto's, hij een nieuwe en zij een tweede hands. Ik wilde ook wel een eigen auto. Maar was het nodig? nee want ik heb een elektrische fiets en een ov kaart. En er is helemaal geen parkeerplek bij mijn werk.

Ik ging vroeger regelmatig met een groepje uit eten maar toen ik aangaf dat ik dit niet meer wilde omdat het me teveel geld kostte was het al gauw afgelopen. Ze vroegen niet eens meer: ga je mee? Nee, ze zeiden gelijk: jij gaat toch niet mee want het kost je geld. Dat was voor mij het punt om afscheid te nemen want het ging ze niet om mij maar om.........?

Ik heb mijn kring kleiner gemaakt en wil alleen nog maar echte en eerlijke mensen om me heen.

Eigenlijk of eindelijk kwam ik er in die periode achter dat veel mensen niet echt zijn.

Voorbeeld: Ik had een facebookpagina met heel veel ''vrienden'' maar waren dat nu echt vrienden?

Nee dat waren 'kennissen' die mij soms een like gaven maar nooit iets schreven. Of anderen die wel iets schreven zoals leuk, aardig, goed gedaan. Die heel erg vaak allemaal positieve en blije berichtjes plaatsten. Er waren wel een paar 'echte vrienden' maar die plaatsten ook van die happy berichtjes terwijl ik beter wist wat er op dat moment speelde in hun leven. Ze moesten laten zien dat ze iets moois hadden gekocht of ergens waren gaan eten terwijl ik wist dat er een stapel rekeningen lag of aanmaningen. Ik heb mijn facebookpagina opgezegd, dat heeft mij zoveel rust gegeven. Er zijn geen prikkels meer en dat vind ik heerlijk.

Wat ik met deze post wil zeggen is dat de verleidingen niet alleen in de winkels, de nieuwsbrieven of mails met aanbiedingen zijn maar ook in je eigen omgeving. Dit zijn de prikkels die je doen verlangen naar meer maar ook zorgen dat het je niet lukt om te besparen en te sparen.

 1. Hou je vast aan je plan

 2. Wees gelukkig met wat je hebt

 3. Geluk zit niet in spullen, geluk zit in jou jezelf.

 4. Wordt de minimalist, bespaarder die jij wilt zijn en doe het op jouw manier!

En heb je Netflix kijk dan eens naar de documentaire minimalist Dit is hun site theminimalist.com 

You May Also Like

6 reacties

 1. Klopt echt, wij trapten er ook weleens in. Omdat die dit of dat had wilden wij toch ook wel.
  Dat gebeurt niet vaak meer. Onze kring is klein maar fijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dankjewel voor je reactie. Ook ik ben er vroeger regelmatig ingetrapt. Fijn gevoel om nu zo veel sterker te zijn.
  Groetjes
  Tanja

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vrienden zijn maar klein in aantal, kennissen een stuk groter. Ik vind het niet erg om die minder te zien. Met de één deel je dit, met de ander deel je dat. Dat is prima, tenminste voor mij. Nee, niet iedereen is altijd helemaal eerlijk in wat er verteld wordt, soms is het makkelijker om het negatieve wat weg te houden, tenminste voor het kennissen deel. Is dat heel erg? Valt wel mee toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Sanne, leuk dat je een reactie plaatst. Het ging mij er vooral om dat heel veel mensen de buitenkant laten zien en hoe geweldig ze het hebben. Terwijl dat soms helemaal niet waar is. Dat je je soms laat verleiden of prikkelen door die buitenkant.
  Groetjes
  Tanja

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben eigenlijk heel gewoon gebleven....hihihihi....weet je wij hebben een auto van 17 jaar oud waar we dagelijks in rijden en nog zo'n hele oude tv....met kont....echt waar,...ben niet zo'n uitgever en zeer gelukkig met wat ik heb.....liefs fijne week Ria x

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Ria, lekker toch dat je gewoon bent gebleven. Gewoon doen waar jij je goed bij voelt daar gaat het om.
  Groetjes
  Tanja

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.