De eerste stappen van minimaliseren in je huis

by - april 25, 2017


De stappen die ik nam voor het ontspullen van mijn huis


en wat is het genieten:  een opgeruimd huis!


Toen ik begon met besparen en sparen merkte ik dat langzamerhand ook mijn denken over dingen en spullen anders werd. Mede oorzaak was de burnout waar in in juli 2016 in terechtkwam.

Ik wilde graag aan de slag met mijn huis. Het opruimen van mijn huis zou zorgen voor een opgeruimd hoofd. Met minder spullen was er minder werk en meer rust.

Wij zijn best opgeruimd, laten nooit dingen slingeren en alles wat we gebruiken ruimen we gelijk op. Wel had ik in de jaren daarvoor redelijk wat spullen gekocht voor de gezelligheid o.a. kandelaars, kaarsen, een paar kussen, een paar plaids voor de zomer en de winter.

Opruimen had ik wel meer gedaan maar hoe ik precies moest beginnen met het ontspullen, dat wist ik niet precies. Ik kocht het boek van Francine Jay ''gelukkig met minder'' Dat was de eerste stap in de goede richting voor mij. Verder leest het boek ook gewoon lekker. Het staat tegenwoordig als een soort van naslagwerk in de boekenkast.

De meeste mensen roepen als ik het vertel: heb jij zo'n leeg, kaal en wit huis? (ik zie zoiets voor me als op de foto bovenaan). Soms leg ik het uit wat minimalisme voor mij betekent maar vaak laat ik het maar zo. Sommige dingen hoef ik niet uit te leggen.  Het gaat erom wat ik versta onder minimalisme en net zoals het sparen en besparen doe ik het op mijn manier.

Mijn eerste stappen waren:

  1. Bewust kijken naar de spullen in huis. Hoeveel staat er? Wat gebruik ik echt? Hoe vaak gebruik ik het?  Hoeveel heb ik eigenlijk nodig.

  2. Stop met het kopen van spullen. En dan bedoel ik frutsels en prullen zoals kaarsenstandaards, kaarsen, kleine bijzettafeltjes, weer een plaid voor op de bank, koffiekopjes, glazen enz.

  3. Ik ben klein begonnen en heb niet gelijk het hele huis overhoop gehaald. Dan zie ik door de bomen het bos niet meer

Mijn huis telt drie verdiepingen: beneden is de woonkeuken, op de 1e etage is de woonkamer en op de 2e etage zijn er twee slaapkamers en de badkamer. Omdat wij met z'n tweeën zijn hebben wij een van de slaapkamers omgebouwd naar kastenkamer. Hier wordt de was opgevouwen en staat ook de strijkplank.

Het eerste wat ik aanpakte was de badkamer. Wat staat of eigenlijk stond daar nu in wat ik niet of niet meer gebruik. Dat kon dus gewoon weg. Eigenlijk viel die ruimte qua spullen best mee.

Alles wat er stond was al voor dagelijks gebruik. Het enige in de badkamer waar ik mee aan de slag ging was de stapel handdoeken.

Van huis uit had ik meegekregen: een in de was, een in de kast en een in gebruik. Zo had ik door de jaren handdoeken heen best wat handdoeken 'gespaard' ook in verschillende kleuren. Van wit naar donkergrijs. Er was een periode dat ik het belangrijk vond dat mijn badkamer mooi ingericht moest zijn op kleur en ik veranderde nog weleens van kleur.  Ik vergat dat praktisch veel handiger is dan mooi. Dus eerst maar eens de stapel handdoeken uitgezocht. De stapel handdoeken is uitgedund naar zes grote handdoeken in donkergrijs. Die liggen nu netjes op een stapel in de badkamer. De anderen heb ik weggeven of weggebracht naar de kringloop. Een paar echt oude liggen in de schuur voor de klusjes waarbij een oude handdoek wel makkelijk is.

Mijn badkamer is tegenwoordig zo opgeruimd en schoon, heerlijk en het scheelt een berg werk.

Mijn slaapkamer was eigenlijk al minimalistisch. Er staat een bed, twee nachtkastjes en twee kledingrekken waar wij onze kleding kunnen ophangen. Er hangt (bewust) geen tv, voor ons is de slaapkamer een rustplek. Dus daar hoefde ik niets aan te doen. Maar wel het beddengoed, want dat had ik ook in verschillende kleuren en setjes. Allemaal waren ze eigenlijk niet meer zo mooi. Ik heb ze weggegooid of weggegeven. Ik heb twee linnen dekbedhoezen plus kussenslopen besteld bij H&M in het wit. Linnen is koel in de zomer en warm in de winter, altijd schoon te krijgen en het ziet er ook altijd netjes uit. Het kreukelige effect van het linnen vind ik geen probleem.

Het volgende wat aan de beurt was, was de keuken. Eerst heb ik de  besteklades opgeruimd. Toen mijn kast met glazen en kopjes. Jemig hoeveel heeft een mens of in ons geval hebben twee mensen nodig? We hadden glazen die eigenlijk hartstikke onhandig waren en misschien een keer per jaar gebruikt werden. Net zoals de vele koffiekopjes die er stonden omdat ik ze in de periode van ''O leuk die wil ik ook wel hebben'' had gekocht. Hetzelfde voor diepvriesbakjes, schaaltjes en nog meer van dat soort dingen.  Ik heb alles weggebracht naar de kringloop.

De kledingkasten heb ik ook aangepakt. Dat lees je in deze post je kledingkast opruimen

Het volgende was mijn voorraadkasten, ik heb er twee: een op de verdieping van mijn slaapkamer, daar staat de voorraad van wasmiddelen, verzorgingsproducten enz. Soms kocht ik tandpasta omdat ik dacht dat er niets meer was. Bij thuiskomst bleek dat er toch nog ergens twee tubes stonden. Ik heb daar overzicht ingebracht en weet nu precies wat er staat en ik koop niet meer iets wat niet nodig is.

De andere voorraadkast is beneden in mijn keuken. Ook daar stonden nog dingen die ik niet meer wist, dingen uit kerstpakketten die allang verlopen waren. Daarin heb ik ook overzicht ingebracht. Niet meer te veel in huis maar altijd genoeg.

Het laatste aan de beurt was de huiskamer. Nu is die niet zo groot en ook daar viel het best mee qua rommel. Ik heb wel tijdschriften opgeruimd, een aantal kandelaars weggegeven, boeken weggegeven want ze stonden er al jaren zonder dat ik er nog iets meedeed. Een kast opgeruimd en gesorteerd dat gaf alleen al een goed gevoel.

Onze tuin en schuur hebben we ook opgeruimd, oude plantenbakken die kapotgevroren waren weggegooid, andere rommel zoals stukjes afvalhout, schroeven, beugeltjes enz die misschien ooit nog eens van pas zou komen. De afgelopen jaren is met klussen gebleken dat toch net niet dat ene schroefje er niet bij zat.

Het hele proces van opruimen is in een paar weken gedaan. We zijn wel doorgegaan en hebben het niet uitgesteld. Gewoon omdat als je een

Ik ervaar het als heel erg prettig, nu alles een plek heeft, opgeruimd is, we veel minder tijd kwijt zijn met schoonmaken.

Jammer dat ik niet jaren eerder anders ben gaan denken want dan had ik heel veel geld kunnen besparen en sparen.Wij zitten op dit moment in Valencia, je kunt me volgen op Instagram waar ik een fotodagboek bij hou van onze stedentrip. Vind je het leuk om me te volgen dit is mijn Instagramaccount https://www.instagram.com/tanjakiest/ Heb je al je instagram zoek me dan even op via TanjakiestYou May Also Like

1 reacties

  1. Fijn dat alles zo opgeruimd is!
    Ik hou ook van weinig spullen. Niet zo wit als op de foto nee maar het moet niet te vol staan.

    Ik hoop dat jullie je vermaken nu.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.