Wil je mij eens vertellen hoe ik moet beginnen met sparen en besparen(DEEL 3) Kleding

by - maart 31, 2017


De eerdere twee gesprekken die ik met haar had kun je hier lezen: Deel 1: Hoe begin je  en Deel 2: Financiën  beiden gesprekken gingen vooral over de financiën maar natuurlijk zijn er veel meer dingen waarop je kunt besparen en ook zo kunt sparen.

Van de week had ik met haar nog een gesprek over het besparen op kleding. Ik had het hier al eerder overgehad en nu vroeg ze me:

hoe kan ik besparen op mijn kleding?


Besparen op kleding begint niet met het in de gaten houden hoeveel geld je aan kleding uitgeeft. Het begint thuis in je kast.

Ik had een kledingkast,  vol met kleding die of te groot, of te klein was, niet lekker zat of een impuls was geweest waar ik later spijt van had. Ik heb nu een minimale garderobe maar daar vertel ik je straks meer over.

Maar hoe pak je het nu aan?


Haal alles uit je kast, je kleding, je schoenen, je ondergoed, je sokken, je sjaals en riemen en ook al je tassen.

Doe het wel op een moment dat je alle tijd hebt, leg alles op je bed, zet een spiegel neer of misschien hangt er al eentje.

Eerst ga je sorteren, wat zit lekker en wat niet, wat past nog en wat niet. Wees eerlijk en kritisch. Zorg dat je alleen kleding houdt waar je je fijn in voelt en niet waar je je eigenlijk doodongelukkig in voelt en die je nooit of bijna nooit aanhebt.

Maak twee stapels. Een om te houden en de andere om weg te doen of weg te geven.

De stapel die je niet wilt houden stop je in zakken. De kleding die kapot is of bijvoorbeeld verkleurd is kun je gelijk weggooien. De andere kleding kun je later wegbrengen naar de kringloop of misschien wel verkopen via Marktplaats.

De andere stapel, die je wilt houden, die ga je passen. En hierbij heb je je spiegel nodig. Kijk of je het kledingstuk echt wilt houden of nu dat je het past misschien toch wel niet.

Kijk je ondergoed na, ook hierbij geldt dezelfde regel als bij je kleding, zit het nog lekker, is het heel.

Dit doe je ook met je sokken, je sjaals, je riemen en je schoenen.

Ook als je veel tassen hebt kun je kijken of je ze allemaal wilt houden. Sommige zijn toch niet zo handig als je dacht toen je hem kocht.

Hang en leg alles netjes terug in de kast. Als het goed is, is die nu een stuk opgeruimder, gesorteerd en geeft het je ook rust in je hoofd.

Als het goed is heb je de kleding die je hebt bewaard (bijna) allemaal aangehad. Je weet dus nu ook wat je precies wat er in je kast hangt of ligt. Je weet ook heel goed welke dingen je goed kunt combineren en heel misschien heb je eigenlijk al jouw basisgarderobe samengesteld want dit zijn de kleren die je graag wilde houden om je eigen redenen.

Pak een pen en papierschrijf bijvoorbeeld op welke broeken je hebt hangen en in welke kleuren. kijk bij je shirtjes, blouses enz welke goed bij de broeken passen. Maak zo voor jezelf een lijstje met alles wat bij elkaar past. Door het opschrijven en bewust kijken gaan deze combinaties in je hoofd zitten. Het kan best zijn dat je denkt, eigenlijk mis ik een witte blouse of en ander shirtje. Schrijf dit op, want dit is jouw aanvulling op je basisgarderobe.

Als je alles hebt opgeschreven zie je vanzelf of je misschien dingen mist. Dit lijstje stop je in je tas of portemonnee en als je gaat winkelen weet je precies wat je nodig hebt en zul je nooit iets kopen wat je niet nodig hebt.

Mocht je meer willen weten wat anderen verstaan onder een basisgarderobe of vind je het fijner om een lijstje te hebben: zoek dan maar eens via Google of via Pinterest, daar vind je genoeg voorbeelden en lijstjes.

Ik heb dat bewust niet gedaan omdat ik van de kleding die ik had mijn eigen basisgarderobe wilde samenstellen. En niet ineens een bedrag wilde uitgeven om zo een basisgarderobe samen te stellen. Ik heb een paar ontbrekende items in de loop van de tijd gekocht en nu is mijn basisgarderobe klaar.

Wat vind ik nu het voordeel van een basisgarderobe:

 1. Ik hoef niet meer zo lang na te denken over wat ik nu weer aan moet doen,

 2. Mijn kledingkast is opgeruimd en netjes,

 3. Dat wat er hangt past en zit lekker en ben ik blij mee, 

 4. Ik weet dat het staat me omdat ik het met aandacht heb uitgezocht of heb gekocht,

 5. alles past bij elkaar ook qua kleuren,

Voordat je nu gelijk naar het winkelcentrum rent om de ontbrekende dingen te kopen gebruik dan altijd de gouden regel:

iets er in is iets er uit! (als ik een paar schoenen koop moet ik een paar schoenen wegdoen van mijzelf) zo zorg ik ervoor dat mijn kast opgeruimd blijft en overzichtelijk blijft.

Verder hanteer ik voor mezelf altijd de volgende regels:

 1. Waarom wil ik het kopen?

 2. Heb ik het echt nodig?

 3. Past het bij de rest van mijn kleding?

 4. Is het niet iets dat over een tijdje weer uit de mode is?

 5. Zou ik het over een tijdje ook nog kopen?

 6. is het ook 2e hands te koop?


You May Also Like

2 reacties

 1. Handig overzicht, dank Tanja.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Graag gedaan, ik hoop dat je er iets aan hebt.

  Groetjes
  Tanja

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.