Wil je mij eens vertellen hoe ik moet beginnen met sparen en besparen?(deel 2) Financien

by - maart 21, 2017


Op 9 maart plaatste ik de post over het gesprek met mijn collega waarin ze mij vroeg:

wil je mij eens vertellen hoe ik moet beginnen met sparen en besparen?


Lees het hier het eerste deel Hoe begin ik


Gisteren had ik een tweede gesprek met haar en ik was heel benieuwd hoe het gegaan was, de afgelopen weken.

Ze vertelde me dat het samen met haar man over praten al een hele opluchting was omdat bleek dat ze zich beiden wel zorgen maakten over hoe het financieel ging.

Samen zijn ze een paar avonden gaan zitten en hebben alle papieren te voorschijn gehaald. Ze hebben een overzicht gemaakt van al hun inkomsten en uitgaven. Verder hebben ze de afschriften van de bank erbij gepakt en ook zo nog eens gekeken of het klopte en ook waar nu eigenlijk het geld aan opgemaakt werd.

Het bleek dat ze beiden per maand regelmatig gingen pinnen om wat geld op zak te hebben. Ze konden eigenlijk bij sommige pin bedragen niet meer terughalen waarom ze het hadden gedaan. Dat geld was 'verdwenen'. Ze schrokken daar best wel van.

Ze hebben een lening bij een postorderbedrijf en de rente die ze daarvoor betaalde was toch hoger dan ze dachten.

Uit hun bankrekening bleek dat ze toch wel regelmatig ergens gingen eten. Of dat ze online bestelden omdat ze geen zin hadden om te koken. Waarom ze het deden: het was wel makkelijk was of het was zo gezellig om het te doen op dat moment.

Beiden kochten ze inderdaad regelmatig iets in de lunchpauze bij de supermarkt of een belegd broodje.

Hun kledingsmaak is best duur en ze kochten meer kleding dan nodig was. Zij vertelde dat ze het best weleens vaak gebeurde dat ze thuiskwam en zag dat ze het shirtje al had.

Wat hebben ze samen afgesproken:

Ze hebben hun account bij het postorderbedrijf gelijk stopgezet en gaan zo snel mogelijk deze lening aflossen. Verder gaan ze hun kasten uitzoeken en kijken wat er hangt, wat goed is en past. Er wordt een lijstje gemaakt van wat nodig is of ontbreekt.

Ze hebben samen afgesproken dat ze vanaf nu gewoon thuis eten. Mocht het niets anders kunnen dan hebben ze samen afgesproken dat ze nog maar eenmaal per maand iets mogen bestellen of ergens gaan eten.

Ze nemen hun eigen brood mee naar het werk. Ze kopen niets meer bij de supermarkt of de broodjeszaak in de lunchpauze.

Het pinnen leggen ze aan banden door aan het begin van de maand een vast bedrag in hun portemonnee te doen. Ze moeten daar de hele maand mee doen. De bankpassen worden opgeborgen om te voorkomen dat ze in de verleiding komen.

Van dat bedrag doen ze geen boodschappen meer.

Ze zijn begonnen met het maken van een boodschappenlijstje. Verder ook een weekmenu zodat ze niet meer tussendoor boodschappen hoeven te doen. Alles is in huis en dus zijn er ook geen verleidingen meer.

Ze hebben gebeld met de provider waar ze hun tv en internetabonnement hebben en het bleek dat het maandabonnement met 15 euro omlaag kon.

Haar broer heeft Netflix en met hem heeft ze afgesproken dat ze samen Netflix delen en dus ook de kosten. Ze gingen regelmatig ook wel naar de film. Nu kijken ze lekker thuis.

Ze hebben het abonnement op de krant opgezegd. Ze kwamen er ook achter dat ze niet altijd tijd hadden om de krant te lezen. Deze verdween regelmatig ongelezen in de papierbak.

Ze gaan vanaf deze maand 10% van hun salaris overboeken naar hun spaarrekening.

Alles wat extra en onverwacht binnenkomt gaat ook naar de spaarrekening, als is het 5 euro.

Ze vond mijn muntjesspaarpot een leuk idee en ze doen nu elke vrijdagavond al hun losse muntjes in een spaarpot.

Ik heb haar gefeliciteerd met haar aanpak. Het is een heel goed begin is maar nu volhouden. Het is best moeilijk om nee te zeggen tegen iets of iemand.

Zorg dat je bij alles wat je wilt gaan kopen denkt: heb ik dit nodig of wil ik dit graag hebben of doen? 

Aan het eind van het gesprek vroeg ze wel of ik nog een keertje met haar wilde praten over een maand of zo. En mag ik als ik ergens meezit bij je langslopen?

Natuurlijk mag dat, ik help omdat ik het ook leuk vind om te zien of het haar gaat lukken. En ook om haar te helpen het vol te houden.

Het is een lange weg,  lees hier maar mijn post daarover:  De weg lijkt eindeloos als je begint maar het is wel een leuke weg als je hem eenmaal bewandelt, het gaat steeds makkelijker als je maar anders gaat denken.

En het leukste zei ze als laatste: ''weet je hoe leuk het is om het samen met mijn man te doen?''

Ja dat weet ik heel goed: ''want alleen is de weg twee keer zo lang en veel moeilijker vol te houden''p.s. ik weet dat je mee leest, je bent goed bezig en je mag trots zijn op jezelf!You May Also Like

0 reacties

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.