Hoe doe ik mijn boodschappen?

by - maart 07, 2017


Lekker he die muffins op de foto?

Krijg je gelijk trek en vind je het jammer dat je ze niet in huis hebt?

Dit is ook wat reclames, aanbiedingen en verleidingen met ons doen!Boodschappen doen is iets wat bij mij elke week op vrijdag terugkomt. Ik wil hier best op besparen maar eigenlijk zonder te veel in te moeten leveren. Eten en drinken is belangrijk, lekker maar ik vind het vooral gezellig.
Ik maak altijd een boodschappenlijstje

Op maandag begin ik daarmee om 3 redenen:

 1. mijn lijstje kan dan groeien tot en met vrijdag. Want is er iets op dan schrijf ik dat gelijk op mijn lijstje. Zo heb ik aan het eind van de week mijn boodschappenlijst klaar en kan ik niets vergeten.

 2. Verder valt op maandag het hele pakket met folders op mijn deurmat.

 3. Ik check altijd de site Supermarkt aanbiedingen en die van Voordeelmuis

Ik blader de folders door die in het pakket zitten en kijk of de dingen die wij gebruiken ergens in de aanbieding zijn die week en die schrijf ik ook op mijn lijstje.

Afgelopen week bespaarde ik extra 6,00 euro. De koffie die ik gebruik was nu bij de Lidl in de aanbieding van 6,99 euro voor 4,99 euro.

Ik kocht 3 pakken en dat leverde mij een besparing op van 6,00 euro.

Misschien denk je nu, dat is toch niet zoveel. Ik vergeet nooit dat mijn sparen klein is begonnen en daarom vind ik nog steeds ook 6.00 euro een leuk bedrag.  Ik houd me altijd aan het lijstje, dat is een gewoonte geworden en gaat gewoon automatisch. Het is zelden dat ik iets vergeet of iets extra in mijn kar leg.

Het assortiment bij de Lidl geeft ons in ieder geval weinig verleidingen. Dat vind ik een voordeel want ik hoef ook niet te kiezen tussen 6 soorten jam of tussen een A of B merk zoals in andere supermarkten.

Mocht je de Lidl niet fijn vinden dan weet ik zeker dat als je bij een andere supermarkt de B-merken zou kopen je ook goedkoper uit kan zijn.

Dus doe je liever ergens anders je boodschappen ,kijk dan eens naar de B-merken, ze staan vaak onderin het schap. Probeer ze eerst een een keer en trek dan je conclusie of ze minder zijn of gewoon hetzelfde als die van het A-merk. Vaak is het een gewoonte geworden om de A-merken te gebruiken, je hebt het van huis uit hebt meegekregen of je gebruikt het al jaren en hebt er eigenlijk nooit zo over nagedacht.

Maak er voor jezelf eens een uitdaging van en kijk of het je lukt om zo te besparen.Winkels denken echt wel goed na over ons koopgedrag. Zelfs de Lidl heeft tegenwoordig van die diepe mandjes op wieltjes. Je kijkt in dat diepe mandje en denkt bij jezelf heb ik alles wel? Er zit zo weinig in mijn mandje dat is het moment van verleiding om iets meer in je mandje te doen.

Dus houd je bij je lijstje want dat klopt bijna altijd: je hebt het immers zelf thuis ingevuld! Je weet wat je echt nodig hebt en wat echt op was.

Je loopt ook altijd in de volgende val van de supermarkt: je moet eerst langs die heerlijke net gebakken broodjes of croissantjes en ze ruiken zo verschrikkelijk lekker, eigenlijk heb je best wel trek dus de verleiding om ze in je mandje erbij te doen is aanwezig. Ze zijn toch niet zo duur en ik heb nu zo'n trek.

Meestal staan de groenten en fruit aan het begin van winkel. Je pakt de groenten en fruit van je lijstje en daarna loop je meestal langs de ongezonde dingen zoals snoep, chocolade en zoutjes. Vind jij dan ook dat je genoeg gezonde producten hebt gekocht en wel iets van chocolade mag meenemen?

Verder geef ik je nog wat van mijn tips mee:

Neem een vaste dag in de week om je boodschappenlijstje te maken en internet te checken waar het in de aanbieding is. En heus, je hoeft niet zes verschillende winkels af te rijden of te fietsen, dat is natuurlijk wel goedkoper :-) De meeste winkelcentra hebben verschillende supermarkten dicht bij elkaar.

Laat je niet gelijk verleiden door reclames en aanbiedingen, check altijd eerst of het echt goedkoper is en vooral of je het echt nodig hebt.

Koop niet ineens iets omdat het in de reclame is grote kans dat je het niet lekker vindt en het misschien wel weggooit.

Let maar eens op de aanbiedingen van de producten die je altijd gebruikt, ze komen regelmatig terug.

Als je het leuk vind kun je een prijzenboekje bijhouden. Schrijf het product dat je kocht in de aanbieding op met daarbij de datum en natuurlijk in welke winkel. Kijk maar eens wanneer het weer in de aanbieding komt en om de hoeveel tijd dit is. 

Is er iets in de aanbieding dat je altijd gebruikt en heb je het gecheckt, koop er dan iets meer van. Zo zorg je dat je een klein beetje voorraad hebt, ook in je vriezer. Komt het een keertje financieel niet zo uit dan heb je wat dingen op voorraad en kun je daar op terugvallen.

Loop eens een andere route in de winkel of sla het pad met de verleidingen over, is goed voor je portemonnee en je lijn!

Begin klein, maak er een sport van, maak het jezelf niet te moeilijk!

Als je eenmaal begint en de controle krijg zal je het resultaat gaan zien in je portemonnee maar vooral zal je gaan merken dat je anders bent gaan denken!

You May Also Like

2 reacties

 1. Het klopt wat je zegt: kleine gewoontes leiden uiteindelijk tot grote veranderingen.
  Wat ook kan werken trouwens is om het andersom te doen: niet kijken naar aanbiedingen, maar voor jezelf een vast bedrag te bepalen waarbinnen je boodschappen gaat doen. Zo heb je een mooi stabiel uitgavenpatroon. Ik deed het zo een tijd lang. Soms moest ik dan wat terug leggen of koos ik voor een goedkopere variant. En soms had ik ruimte over, dan kocht ik bijvoorbeeld batterijen of iets voor de voorraad, zoals pakjes tomatensaus, of bloem.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Anita,
  Ik vind je tip ook heel goed en ik denk dat het voor heel veel mensen ook best werkt. Ik werk eigenlijk met een vaste boodschappenlijst en kijk welke van die dingen in de reclame zijn. Misschien had ik dat wat beter moeten omschrijven.
  Bedankt voor je reactie.

  Groetjes
  Tanja

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.