3 tips om sparen vol te kunnen houden

by - maart 05, 2017

Hieronder mijn 3 tips hoe ik het sparen volhoud:

Ik heb me gericht op een spaardoel. Ik spaar niet voor een vakantie, voor een financiële buffer en voor mijn pensioenaanvulling.

Mijn spaardoel is mijn financiële buffer. Dat geeft mij overzicht zodat ik steeds weet waarvoor ik spaar, met meer doelen zou ik op een gegeven moment niet meer weten waarvoor ik ook alweer spaarde. Ik heb ook maar een spaarrekening niet meer want als er voor mij iets verwarrend werkt zijn het verschillende rekeningen waar ik geld naar moet overmaken. Ik hou graag overzicht.

Wil je trouwens weten of jouw financiële buffer groot genoeg is? Op de site van het Nibud staat een bufferberekenaar die je kunt invullen, klik hier Bufferberekenaar


  1. neem een realistisch spaardoel

Ik heb er goed over nagedacht of mijn spaardoel realistisch was. Sparen is best moeilijk want hoeveel moet je sparen en wat vooral erg belangrijk is: hoeveel kan je sparen.

Begin met een klein bedrag, dat maakt dat je het makkelijker volhoudt.

Toen ik begon met het sparen voor een financiële buffer maakte ik aan het begin van de maand een vast bedrag over naar onze en/of spaarrekening. Soms wat dit een klein bedrag en soms was het wat groter. Ik heb dat sinds een halfjaar veranderd.

Ik maak nu rond de 25ste van elke maand een variabel bedrag over naar onze spaarrekening. Waarom de 25e en hoezo variabel?

Rond de 25ste van de maand wordt automatisch onze bijdragen bijgeschreven op de en/of rekening. In het kader van betaal je zelf eerst maak ik 10% van het bedrag dat er staat over naar onze spaarrekening. Dit doe ik handmatig omdat het bedrag dat er staat nooit hetzelfde is. Hoe kan dat?

Nu wij beter opletten waar wij ons geld aan uitgeven blijft er tegenwoordig altijd iets over van de vorige maand zodat het spaarbedrag ook elke maand anders is. Ik vind het leuk om het handmatig te doen omdat ik me dan heel bewust ben van het bedrag dat ik overmaak en zo zie wat er nu op de spaarrekening staat! En dat zorgt er weer voor dat ik het volhoud!

2. start met sparen op het juiste moment

Dit is best moeilijk, want wat is het beste moment en is er een juist moment? Ik denk dat het moment dat je je bewust wordt dat er iets moet gebeuren, dat dat een goed moment is om te gaan starten met sparen.

Ik ben gestart met het sparen voor een financiële buffer in oktober 2015. Dat was voor mij het goede moment om te starten. Ik zat dat jaar in een grote reorganisatie die voor veel onrust zorgde voor mij, letterlijk en figuurlijk. Gelukkig kreeg ik in oktober te horen dat ik mocht blijven. Maar de reorganisatie en het gevoel hebben er wel voor gezorgd dat ik een financiële buffer wilde hebben dus dat was voor mij juiste moment.

Stel het in ieder geval niet uit maar begin, als is het een klein bedrag. Begin bijvoorbeeld met elke week 5 euro in een spaarpot te stoppen, of stop op vrijdag alle losse muntjes in een potje.

Wij doen dat trouwens nog steeds en uit eigen ervaring kan ik je zeggen dat dat best kan oplopen, na een jaar is het een leuk bedrag aan zakgeld voor in je vakantie of je weekendje weg.

3. hou je spaardoel in beeld

Zorg dat je altijd weet waarvoor je spaart. Door het handmatig overmaken van het spaarbedrag zie ik ook automatisch de spaarrekening en hoeveel deze groeit. Het hoeft niet altijd hard te gaan maar het motiveert mij in ieder geval om door te zetten en te blijven besparen.

Geloof in jezelf en dat je het kunt dan wordt het een gewoonte en gaat het lukken.
Volgende keer vertel ik je hoe ik extra spaar

You May Also Like

0 reacties

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.