Hoe ik mijn eigen budgetcoach werd

by - januari 29, 2017


Toen ik twee jaar geleden terecht kwam in een reorganisatie en er mensen uit moesten via het afspiegelingsbeginsel was ik wel even goed van slag. Apen en beren zag ik vooral op mijn financiële pad. Ik hoor bij de groep 55 plus en veel kans op een nieuwe baan was er toen en nu nog steeds niet. Veel spaargeld had ik ook niet want tenslotte waren wij een paar jaar daarvoor opnieuw begonnen in een eigen huis. Dit betekende dat het beetje spaargeld op was gegaan aan het verbouwen en inrichten.

Wat een reorganisatie met je doet als mens daar vertel ik later nog weleens over.

De hele situatie maakte dat ik eens goed naar onze financiën ging kijken. Ik wilde het onmachtige gevoel van dat je bent overgeleverd aan de regels van een reorganisatie, dat je wordt gedwongen om mee te gaan omdat je je het financieel niet kan veroorloven om je baan kwijt te raken, nooit meer meemaken.

Dit heeft er toe geleid dat ik onze financiën inzichtelijk ben gaan maken voor onszelf.

Waar ging toch in hemelsnaam al ons geld per maand aan op?

Met het zoeken naar inzicht en tips op internet, kwam ik op heel veel consuminderblogs en blogs over minimalisme waarvan sommigen mij gelijk aanspraken en andere waarvan ik dacht hmm dit gaat voor mij te ver. ik ga niet in de winkel zoeken naar de producten die afgeprijsd zijn of over de datum en daardoor goedkoper, ik ga geen douchewater opvangen zodat ik daar dan weer de wc mee kan doorspoelen.

Ik wil wel gewoon blijven leven op een manier die ons gelukkig maakt maar zeker gaan zorgen voor een buffer.

Zo heb ik of eigenlijk lief een excel programma gemaakt met allerlei formules die inzicht geven in onze inkomsten en uitgaven.

Elke zaterdag vul ik trouw in wat ik die week heb uitgegeven aan boodschappen. Doen we tegenwoordig onze wekelijkse boodschappen bij de Lidl en laten ons niet meer verleiden bij Appie. Ik weet dat heel veel mensen vinden dat Appie niet zo duur is maar met een homekok in huis is de verleiding om anders te gaan koken bij Appie in ieder geval groot of te groot qua verleiding.

Nu we zo’n twee jaar verder zijn ben ik heel verbaasd wat het met onze spaarrekening heeft gedaan om elke maand 10% gelijk opzij te zetten. De buffer is aan het groeien en dat geeft mij zoveel meer rust.

De site: financieel onafhankelijk worden begint hier zette mij aan het denken door het volgende stukje op hun site.

Het maken van een financieel plan doen we op basis van de basisprincipes van rijkdom. Met behulp van onderstaande tool kun je een financieel plan maken. Dit financieel plan is gebaseerd op de principes zoals deze duizenden jaren geleden met succes zijn toegepast. Je hebt de volgende gegevens nodig:

  • Je bruto inkomen.

  • Je netto inkomen.

  • Vaste lasten levensonderhoud (onderdak, verzekeringen, eten & drinken).

  • Vaste lasten luxe (auto, tv/telefoon/internet abonnementen).

De tool werkt als volgt: Er wordt een berekening gemaakt op basis van je bruto inkomen. Omdat je 10% aan jezelf betaalt, oftewel “pay yourself first” en 10% op zij zet in een spaarpotje, worden deze waarden berekend op basis van je bruto inkomen. Iemand die 2.000 euro bruto verdient zet dus elke maand 200 euro op zij om te investeren en 200 op zij om te besparen. Het geld dat je overhoudt, kan gebruikt worden om uit geven (of beter nog: te investeren!).

en ook Valhalla vertelt Ik vind het leuk om bij haar mee te lezen over minimalisme, eenvoudig leven, besparen en het leven met vier kinderen in het zuiden van noorwegen

En zo ben ik dus mijn eigen budgetcoach geworden. En het ging met vallen en opstaan maar ik word steeds beter in besparen en eenvoudiger leven. Het gaat tenslotte om de keuzes die ik maak.

You May Also Like

2 reacties

  1. […] het stukje http://tanjakiest.nl/mijn-eigen-budgetcoach/ schreef ik al hoe ik mijn eigen budgetcoach werd. Dat was het begin van minder zorgen, minder […]

    BeantwoordenVerwijderen
  2. […] Ik ben begonnen met te kijken waar ons geld bleef, dat lees je hier Hoe werd ik mijn eigen budgetcoach […]

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.